![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No piękniej to nie mogłeś tego ująć. "Guzik z pętelką - wiem, bo mimo iż nie znam języka, to mogę z powodzeniem czytać jego kod i wychwytywać konstrukcje, które we wszystkich językach są niemal identyczne." Jedyne co możesz powiedzieć patrząc na kod w innym języku to to, że Ci się nie podoba składnia (i tak prawdopodobnie będzie gdy składnia jest trochę inna od tej do której się przyzwyczaiłeś). Gówno prawda! Znając dobrze jeden-dwa języki, można z zrozumieniem czytać kod pisany w innych językach.Jako dowód podam Ci przykłady pisane w różnych językach, IMO żaden doświadczony programista nie powinien mieć żadnego problemu z ich zrozumieniem: 1. C#: Kod using System; public class CommandLine2 { public static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Number of command line parameters = {0}", args.Length); foreach(string s in args) { Console.WriteLine(s); } } 2. C++: Kod #include <iostream.h> void main(int argc, char *argv[]) { for(int i=0; i < argc; i++) cout<<argv[i]; } 3. Java: Kod public class Echo { public static void main (String[] args) { for (String s: args) { System.out.println(s); } } } 4. VB: Kod Imports System Module Example Sub Main(ByVal Args() as String) Dim I = Args.Length Console.WriteLine(I & " arguments") Dim J As Integer For J = 0 to I-1 Console.WriteLine(J & ": " & Args(J)) Next End Sub End Module Tak samo jest z zrozumieniem logiki i sensu jakiejś platformy/frameworku. Osoba dobrze znająca 1-2 frameworki, nie ma problemu z zrozumieniem o co chodzi w innych. Dlatego sadze ze argumenty typu "nie używałeś - spadaj" są chybione. Ten post edytował nasty 1.06.2007, 21:24:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 16:14 |