![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Panowie (i panie). Głosuję za zamknięciem tego topiku, bo coś czuję, ze zaraz poleje się krew ; ) Proszę nie odbierajcie tego postu personalnie, bo ja atakuję jedynie poglądy, nie ludzi. E tam, dopóki nie padają słowa na k, ch to nic się nie dzieje :-). Cytat Obejrzałem dwa filmiki z Twojego bloga ~Radarek. Pomysł na promocję fajny... ale tylko pomysł. Te prezentacje ruby vs php to przecież taka bzdura, że aż mi się wierzyć nie chciało, że ktoś to nakręcił. Ujawniają one (filmiki), ze społeczność Ruby ma jakieś kompleksy. Ujawniają one, że społeczność Ruby ma poczucie humoru. Nie widzę problemu by społeczność Php nagrała podobne filmiki, gdzie pośmieje się (razem z Rubbistami) z Rubiego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Oglądnij ostatni, tj 5 filmik - tam akurat trochę ironicznie przedstawione są 2 hasła Railsowe "Web development that doesn't hurt" i "No need to repeat yourself". Cytat To niepokojące, że "prawdziwi" programiści nie wiedzą, że zmiana obsługiwanej bazy danych w php to kwestia plików konfiguracyjnych, a najczęściej proces przezroczysty dla użytkownika. Szkoda, że nie doszedłeś do momentu, w którym napisałem "Od razu uprzedzam, zanim zaczną sie komentarze. Chłopaki zrobili to dla żartu, należy podchodzić do tego z rezerwą. Sami na swojej stronie internetowej napisali, że zdają sobie dobrze sprawę z tego, że PHP też ma frameworki, ORMy i inne takie :-).". Sami autorzy tych filmików napisali na swoim blogu: Cytat On a serious note, though, we're not trying to bash any frameworks or languages... We know PHP has frameworks that allow for organization like Rails as well as database abstraction and OR mapping. We believe in using the best tool for the job, what ever that may be. These videos are for FUN and are not intended to start language or framework wars. Which is why our next ones are going to be vi vs emacs. Totally kidding. Więcej luzu... Cytat Podobne argumenty padają w dyskusji - również tej, na siłę próbujecie przekonać php'owców, że ruby jest lepsze (to jeszcze ok), ale za chwilę czuję, że gardzicie tymi ludźmi. Przypomina to trochę flame war windziarzy z linuksowcami, gdzie Ci drudzy pogardliwie odnoszą się do oponentów. Problem nie leży w tym, że któryś z języków jest lepszy - problemem są fanatyczne przekonania ludzi. Od zarania dziejów te same - moje, znaczy lepsze. Wygląda mi to na kampanię negatywną - php czegoś nie ma, my to mamy i jesteśmy fajni. Szkoda tylko, że jako argument w merytorycznym sporze nie można użyć stwierdzeń z tych filmików, bo po prostu mijają się z prawdą. Na początku byłem bardzo spokojnie nastawiony, ale jak czytam Cytat Ponadato, powiedzmy szczerze (zresztą ~splatch już to zaznaczył) Ruby bez RoR byłby niczym. PHP go kładzie nawet gdyby nie miało zadnego frameworka. to nie wiem czy mam płakać czy się śmiać. To jak mam reagować na to jak nie agresją, skoro takie opinie wydają osoby, które nie znają w ogóle Rubiego. Cytat ~mike, czy Ja padamy ofiarą stwierdzeń "Nie programowałeś - nie wiesz". Guzik z pętelką - wiem, bo mimo iż nie znam języka, to mogę z powodzeniem czytać jego kod i wychwytywać konstrukcje, które we wszystkich językach są niemal identyczne. W ten sam sposób uczyłem się wzorców czytając kod Javy, a ostatnio co rusz zaglądam do źródeł w pythonie. Obejrzałem sobie kilkanaście frameworków do php. Przy dziesiątym nie musiałem sprawdzać jak działa - wystarczyło zajrzenie do kilku plików i wyobrażenie sobie kroków, które muszę wykonać aby otrzymać działającą aplikację. RoR nie był wyjątkiem - nie rzucił mnie na kolana, nie zaparzył mi kawy i nie poszedł po zakupy. No piękniej to nie mogłeś tego ująć. "Guzik z pętelką - wiem, bo mimo iż nie znam języka, to mogę z powodzeniem czytać jego kod i wychwytywać konstrukcje, które we wszystkich językach są niemal identyczne." Jedyne co możesz powiedzieć patrząc na kod w innym języku to to, że Ci się nie podoba składnia (i tak prawdopodobnie będzie gdy składnia jest trochę inna od tej do której się przyzwyczaiłeś). Cytat Najbardziej mnie denerwuje to, że Ruby nie jest w stanie zaistnieć ne tocząc piany w którąś stroną. Ciągle porównania, które jakoby miały ujawnić porażki wszędzie indziej tylko nie w Ruby. Chłopaki, pokażcie mi plusy Ruby'ego bez atakowania jakiegokolwiek języka programowania. Pianę to my toczymy jak padają takie słowa jak Twoje wcześniej, chociaż nie masz kompletnie pojęcia o Rubim (gdzieś coś słyszałeś). I taka mała uwaga: Ruby już zaistniał czy tego chcesz czy nie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:59 |