![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, Radarek, ze jako jedyny zostales w tym watku promujac Ruby'ego i Rails! Tym bardziej, ze momentami dyskusja nabrala formuly, co sie komus widzi po przejrzeniu strony Rails (nota bene robiacej dosyc kiepska robote tymi prezentacjami, ze o braku dobrych manuali dostepnych za darmo nie wspomne - byc moze stad wynika tak mala wiedza forumowiczow o tym frameworku?).
Ale, zeby nie przynudzac, nie wiem, czy spekulacje Rails vs PHP maja tak duzy sens, jak to wynika z tej dyskusji. Mozna by sadzic, czytajac blogi i rozne dyskusje na anglojezycznej sieci, ze wiekszosc programistow Rails to imigranci z tzw. lightweighted J2EE (Spring/Hibernate itp.). To jest platforma ktora plasuje sie miedzy PHP a pelnym J2EE, ale jak na tak proste rozwiazanie, zzera ja nieco zlozonosc - tysiace linijek konfiguracji, xdoclety, maveny i cala reszta. I tutaj bardziej widzialbym miejsce dla Rails - projekty, warte ok. 0,5-2 mln, do obslugi wewnetrznej srednich firm, ktore placa z reguly niewiele, a wymagaja szybkich zmian w aplikacji. Oczywiscie wejsciu Rails do duzych zapobiega wiele rzeczy i to zostalo tutaj napisane, wiec nie bede sie powtarzal. Druga grupe beda pewnie stanowili imigranci z PHP i Web, ale raczej wydaje sie, ze jak narazie tez sa to rozwiazania nieco wiekszej skali, niz blog Kowalskiego, gdzie i tak kupuje sie serwery i mocno wykorzystuje cacheowanie, a to co sie najbardziej liczy, to - jak ktos zauwazyl - ilosc osobodni, a nie ilosc procesorow. Tutaj nie da sie patrzyc na Rails jak na samodzielny system, trzeba popatrzec na Rails w kontekscie lighttpd i innych ultrawydajnych rozwiazan load balancing/cache NB IO, ktore powstaly, gdy siec zaczela sie robic wieksza, niz spodziewali sie projektanci Apache. W takim chocby Onecie tez nie maja przeciez PHP, to jest PHP-podobny twor, ktory - choc bazowany na PHP - z wydajnoscia PHP+Apache ma tyle wspolnego, co EVO z Matizem. Reasumujac - w mojej opinii - nic narazie nie zagraza PHP w segmencie - Panie, bo ja bym sobie chcial te teksty sam wrzucac... - To moze CMSa Panu wrzuce, mam takiego, swojego i nic, poza .NET sie by chyba w tym segmencie nie sprawdzilo - nic nie jest tak proste i tak podobne do C++/Java. Nic tez nie zagraza PHP w segmencie malych aplikacji dla mniejszych firm - chociaz w tym rynku Rails by sie sprawdzil, gdyby nie problemy ze znalezieniem specjalistow i idace za tym koszty pracy. Penwie tez nikt nie zamierza wymieniac portali napisanych w PHP na te napisane w Rails. Ale Ruby to bardzo dobry jezyk, a Rails to blyskotliwy framework. I bardzo, bardzo sie ciesze, ze mam okazje pracowac w czyms, co jest przyjemne i jakims cudem sie wypromowalo, a nie czyms, co jest kompromisem, jak C++ i Java, wypromowanym przez wielkie koncerny. Pozdrowienia! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To teraz ja powiem.
Reasumujac[/b] - w mojej opinii - nic narazie nie zagraza PHP w segmencie Nie programowałeś, nie pisz.- Panie, bo ja bym sobie chcial te teksty sam wrzucac... - To moze CMSa Panu wrzuce, mam takiego, swojego Te słowa pokazują, że właśnie Ty nie wyszedłeś poza wspomniane przez Ciebie "stronki" i "cmeski". Nie znasz ciekawszych zastosowań PHP, zamilcz (jak to ~splatch w takich sytuacjach mówi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ). Jak się czegoś nie zna i nie rozumie to łatwo to bagatelizować. Najbardziej mnie denerwuje to, że Ruby nie jest w stanie zaistnieć ne tocząc piany w którąś stroną. Ciągle porównania, które jakoby miały ujawnić porażki wszędzie indziej tylko nie w Ruby. Chłopaki, pokażcie mi plusy Ruby'ego bez atakowania jakiegokolwiek języka programowania. I jeszcze ten idiotyczny tekst, że Ci lepsi programiści pójdą do Ruby. A żebyście się nie zdziwili. Ci lepsi to mają Ruby w dupie i pójdą do Java (J2EE, Eclipse/RPC), w technologie ciekawe i szeroko stosowane w wielkich korporacjach, albo chociażby w strona Python'a. A poza tym RoR, RoR i RoR, .... Ten framework nie daje NIC, NICZEGO, NIC a NIC więcej niż Symfony czy na przykład Cake czy denny CI. Szybkość? Jak postawię dedyka to ta szybkość jest takim samym argumentaem jak to, że wlasnie świeci słońce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To teraz ja powiem. Nie programowałeś, nie pisz. Te słowa pokazują, że właśnie Ty nie wyszedłeś poza wspomniane przez Ciebie "stronki" i "cmeski". Nie znasz ciekawszych zastosowań PHP, zamilcz (jak to ~splatch w takich sytuacjach mówi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ). Sluchaj, Mike, nie wiem, na jakiej podstawie wnosisz taka teze, ale ze nic o mnie nie wiesz, moglbym Ci napisac: zamilcz. Ale moim celem nie jest ublizanie komus, probuje podjac dyskusje w temacie. Przepraszam, ze w ogole podejmuje dyskusje z takim argumentem, ale zostalem wywolany do tablicy. Nikt tu chyba nie ma zamiaru nikogo bic za to, ze programuje w Railsach albo ze nie programuje. Ja sie probuje ustosunkowac do tematu: gdzie moze Rails (ewentualnie) zdobyc znaczaca pozycje na rynku. I stwierdzam, ze moglby ja zdoby w segmencie wiekszych aplikacji PHP i mniejszych aplikacji klasy enterprise, pod pewnymi obwarowaniami, ktore wymieniam. A tutaj spotykam sie z milym odzewem: "php jest tak samo dobre jak rails" (do czego zaraz sie ustosunkuje), albo "nie programowales [nic wiecej niz strone Cioci Kloci w PHP], nie pisz" (nie obraz sie Mike, ale przeczytaj to, co napisalem, ze zrozumieniem - pisze o segmencie rynku typu amatorskiego, nie o sobie, o Tobie, ani nawet nie o PHP czy o czymkolwiek konkretnym, poza synoniem prostej strony, a Ty mi wyjezdzasz ad personam nie wiedzac o mnie nic). Jakie sa zalety Ruby on Rails? Narazie podam dwie, ale dosc ogolne: 1) PHP wg mnie, nie jest tymczasem ani zle ani dobre w sensie, ze - jak kazdy jezyk programowania, ktory stworzony zostal zgodnie z teoria jezykow, umozliwa zaprogramowanie dowolnej funkcjonalnosci logicznej i wykorzystanie API, ktore integruje go z uslugami OS. Jako ze jest tez jezykiem obiektowym, to pewnie jeszcze mozna to wszystko zaprogramowac w obiektach, mniej lub bardziej zgodnie z paradygmatem. Kwestia jest tez nie tylko to, jak mozna to zrobic, ale tez jakim nakladem pracy i co, gdy przyjdzie to komus przerabiac. Tutaj konwencje Rails i fakt, ze jest tylko jeden framework, zapewne znaczaco ulatwiaja, poniewaz nowy w projekcie programista nie musi sie uczyc nowego frameworku. Ulatwiaja, nie powoduja, ze nie da sie tego osiagnac w PHP! Ale to ulatwienie, to jest niewatpliwa zaleta Rails z punktu widzenia kadry zarzadzajacej. 2) Ruby - tez wedlug mnie - jest dodatkowo jezykiem ktory nie nosi sladow kompromisu, nie jest hybryda procedury z obiektem, jak PHP i C++, to na pewno sprawia, ze mozna w nim programowac duuuzo bardziej komfortowo. W pewnym sensie jest kontynuatorem Smalltalka, ktory jednak nie odniosl z powodow biznesowych zadnego sukcesu. Ale Panowie, ja nie pisze, ze PHP sie nie nadaje do czegos, ale chyba wszyscy sie zgodza, ze PHP to prosty jezyk, stworzony do prostych zastosowan, ktory jest wypasiony ponad miare na sterdyach, zeby spelnial wymagania wspolczesnych uzytkownikow i to niestety zwyczajnie daje sie odczuc piszac w nim (tak, tez mi sie zdarza), pisze to obiektywnie, bez pogardy. Ale to tez jest zaleta Rails, tym razem z punktu widzenia programisty, ale tez kadry - bo elegancja tego jezyka sprawia, ze kod jest latwiejszy w utrzymaniu. Oczywiscie poza tym Ruby ma tez duzo minusow - najwieksze juz padly. Ale nie jako jezyk, tylko jako produkt. Jako jezyk tez nie jest bez winy - moim zdaniem zostawia na przyklad za duza dowolnosc wyboru skladni programiscie - jesli ktos kiedys programowal w Perlu wie, o czym mowie, a wszyscy pewnie pamietacie te konkursy na najkrotszy kod, ktory realizuje zadana funkcjonalnosc w Perlu. To sprawia, ze czasem naprawde trzeba poznac bardzo dobrze jezyk, zeby zrozumiec czyjs kod i jest trudny do nauki. A co do tezy, ze lepsi programisci pojda do Javy/.NET/Pythona/Ruby. Ja wcale nie stawiam takiej tezy - znam kilka osob z duzym dosiwadczeniem, ktore wcale nie wybieraja sie ani do Javy ani do Ruby. Podobnie jak znam takich, ktorzy nawet nie wiedza, co to jest Rails i programuja w PL/SQL. Ale mysle z reszta, ze ci, ktorzy programujac w PHP zaczna programowanie w Javie czy .NET, zrobia to przede wszystkim (nie w 100%, przeciez to nie matematyka, tylko socjologia) z powodow finansowych lub checi poznania aplikacji klasy enterprise, co - tak czy owak nie mowi nic na temat wyzszosci jednego jezyka nad drugim, ale moze duzo powiedziec na temat jego przyszlosci. Jesli chodzi o mnie, naprawde zalezy mi na Waszej opinii w temacie watku, gdzie widzicie miejsce dla PHP, a gdzie dla Rais. Ja wskazalem swoje przypuszczenia, moze znajdzie sie jeszcze ktos, kto to zrobi, bo jak narazie zrobilo to tylko pare osob, ktorym jestem wdzieczny. Zapraszam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 22:52 |