![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, Radarek, ze jako jedyny zostales w tym watku promujac Ruby'ego i Rails! Tym bardziej, ze momentami dyskusja nabrala formuly, co sie komus widzi po przejrzeniu strony Rails (nota bene robiacej dosyc kiepska robote tymi prezentacjami, ze o braku dobrych manuali dostepnych za darmo nie wspomne - byc moze stad wynika tak mala wiedza forumowiczow o tym frameworku?).
Ale, zeby nie przynudzac, nie wiem, czy spekulacje Rails vs PHP maja tak duzy sens, jak to wynika z tej dyskusji. Mozna by sadzic, czytajac blogi i rozne dyskusje na anglojezycznej sieci, ze wiekszosc programistow Rails to imigranci z tzw. lightweighted J2EE (Spring/Hibernate itp.). To jest platforma ktora plasuje sie miedzy PHP a pelnym J2EE, ale jak na tak proste rozwiazanie, zzera ja nieco zlozonosc - tysiace linijek konfiguracji, xdoclety, maveny i cala reszta. I tutaj bardziej widzialbym miejsce dla Rails - projekty, warte ok. 0,5-2 mln, do obslugi wewnetrznej srednich firm, ktore placa z reguly niewiele, a wymagaja szybkich zmian w aplikacji. Oczywiscie wejsciu Rails do duzych zapobiega wiele rzeczy i to zostalo tutaj napisane, wiec nie bede sie powtarzal. Druga grupe beda pewnie stanowili imigranci z PHP i Web, ale raczej wydaje sie, ze jak narazie tez sa to rozwiazania nieco wiekszej skali, niz blog Kowalskiego, gdzie i tak kupuje sie serwery i mocno wykorzystuje cacheowanie, a to co sie najbardziej liczy, to - jak ktos zauwazyl - ilosc osobodni, a nie ilosc procesorow. Tutaj nie da sie patrzyc na Rails jak na samodzielny system, trzeba popatrzec na Rails w kontekscie lighttpd i innych ultrawydajnych rozwiazan load balancing/cache NB IO, ktore powstaly, gdy siec zaczela sie robic wieksza, niz spodziewali sie projektanci Apache. W takim chocby Onecie tez nie maja przeciez PHP, to jest PHP-podobny twor, ktory - choc bazowany na PHP - z wydajnoscia PHP+Apache ma tyle wspolnego, co EVO z Matizem. Reasumujac - w mojej opinii - nic narazie nie zagraza PHP w segmencie - Panie, bo ja bym sobie chcial te teksty sam wrzucac... - To moze CMSa Panu wrzuce, mam takiego, swojego i nic, poza .NET sie by chyba w tym segmencie nie sprawdzilo - nic nie jest tak proste i tak podobne do C++/Java. Nic tez nie zagraza PHP w segmencie malych aplikacji dla mniejszych firm - chociaz w tym rynku Rails by sie sprawdzil, gdyby nie problemy ze znalezieniem specjalistow i idace za tym koszty pracy. Penwie tez nikt nie zamierza wymieniac portali napisanych w PHP na te napisane w Rails. Ale Ruby to bardzo dobry jezyk, a Rails to blyskotliwy framework. I bardzo, bardzo sie ciesze, ze mam okazje pracowac w czyms, co jest przyjemne i jakims cudem sie wypromowalo, a nie czyms, co jest kompromisem, jak C++ i Java, wypromowanym przez wielkie koncerny. Pozdrowienia! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 03:41 |