![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie prowadzicie spory na temat wyższości języków, a zapominacie o jednym - o temacie, w którym się wypowiadacie - a mianowicie Ruby wypiera PHP. Są domysły, dlaczego Ruby + RoR może wyprzeć PHP, ale nie ma dowodów na to, że to robi. Tutaj nie ma rady, i największe znaczenie ma popularność, Ruby może zyskiwać przewagę w ramach jakości, ale zwróć uwagę, że i z tym można walczyć w PHP. RoR nie zdobyło wyłączności na testy jednostkowe, framework ze scafoldingiem itp. Na tym polu konkurencja może się odbywać bez najmniejszych obaw ze strony PHP.
Walczycie między sobą na argumenty sięgające coraz niższych partii języków zamiast wrócić do dyskusji (przecież to nie jest Ruby vs PHP!). Pozwolę sobie na przytoczenie cytatu: Cytat Cytat Popularność Ruby zaczęła odczuwalnie rosnąć dopiero po ukazaniu się Ruby on Rails w lipcu 2004, i nie okłamujmy się, głównie (w 95% przypadków) dzięki temu frameworkowi Ruby zawdzięcza wciąż rosnącą popularność. Oczywiście, że tak. Railsy stały się killer application dla Rubiego. Ale czy coś w tym złego? Jednak trzeba sobie powiedzieć jedno: Railsy są tak dobre bo Ruby jest tak dobry. I nie są to tylko moje słowa. Nie wiem czy zwróciłeś na moje dalsze słowa, które tyczyły się tematu, dlatego przypominam Ci je: Cytat Rok później ukazało się Django, dzięki czemu popularność Pythona również zaczęła szybciej rosnąć. Czyli tak jak wspominałem, na istnieniu RoR zyskuje nie tylko tylko Ruby, ale i Python, fakt, że znacznie mniej PHP, ale możemy dojść do kuriozalnego wniosku, że ten jedyny framework może być największą zgubą Ruby. Wystarczy dobry port (vide szybszy jak to się ma w przypadku Django) i najważniejszy atut Ruby zostaje obalony. Nota bene, wykresy PHP i Ruby nie są lustrzanymi odbiciami, zatem koegzystencja wszystkich tych języków jest możliwa, bez straty dla pozostałych (w chwili obecnej ich popularność spada, wcześniej mniej-więcej "proporcjonalnie" rosła). Cytat (...) podajecie mi takie fakty jak ilość wyników w google na zapytania "php jobs", że mniej firm udostępnia hosting dla railsów etc. Więc ja mówię, że ilość nie jest miernikiem jakości. A ja mówię, że ilość wyników jest bez wątpienia wyznacznikiem popularności. Spróbuj przekonać wspomniane miliony much, by rzuciły gówno, które jedzą i przerzuciły się na padlinę.. Parafrazując Twoje słowa Radarku, nie chcę się przekomarzać co jest lepsze a co gorsze, chcę tyko by padły racjonalne dowody na rzekome wypieranie PHP przez Ruby. Na końcu moja drobna prośba proszę, zmień ton i przestań być agresywny. Wyśmiewanie a później wycinasz fragmenty postów i chwytasz za słówka. To nie jest recepta na zdrową dyskusję. Wychodzisz z założenia, że Ruby i RoR jest najlepsze i starasz się nam to udowodnić na siłę i powiem Ci, że w tym temacie mnie przekonałeś już wystarczająco ponieważ wisi mi, który język w tym temacie okaże się lepszy, bardziej obiektowy, przyswajalny, namacalny, och i ach, bo nie jest to przedmiotem sporu, który toczymy nad odpowiedzią do pytania z pierwszego posta: Cytat Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 19:50 |