![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nie ma $self, bo klasa to nie zmienna. Gdyby było $self to byłby to ewidentny błąd. Skoro do kontekstu klasy odnosimy się poprzez operator ::
czyli nazwaKlasy::metoda() lub nazwaKlasy::$składowa, to dlaczego nagle mielibyśmy pisać $self::$metoda() ? $this jest, bo to pseudo zmienna zawierająca obiekt aktualnej klasy. Twój zarzut jest zatem chybiony. Nie ma czegoś takiego jak "brak kodu strukturalnego". Sam fakt, że w rubym wszystko jest obiektem nie oznacza wcale, że nie da się kodu napisać tak, aby skutecznie udawał strukturalny. Duża część metod w obu tych językach zawiera kod strukturalny. Można to zmienić jedynie przez stworzenie fasady. W taki sposób np. symuluje się w php4 obecność funkcji file_get_contents(). Patrząc na SPL widzę właśnie budowanie obiektowego API jako alternatywę dla funkcji. Przykładem nie będzie zestaw funkcji do operowania na katalogach i plikach. Było opendir() readdir(), a teraz masz klasę DirectoryIterator i elegancko przeglądasz co chcesz. Wogóle nie rozumiem argumentu o muchach jedzących gówno. Przecież php nie aspiruje do bycia językiem dla aplikacji destopowych, od początku jest językiem wspomagającym pisanie stron www, a teraz śmiem twierdzić jest językiem do pisania aplikacji www, bo taką kategorię należy wyodrębnić. Perl, czy python mimo, iż są dobrymi językami, to nie zostały stworzone do obsługi www. Dlatego właśnie nie odniosły sukcesu w na tym polu. php używa dużo osób i dlatego obok projektów mocnych muszą pojawić się i słabe, bo to naturalne. Nie jest winą php, że ludzie mieszają html i php (logikę) w jednym pliku, zadają głupie pytania na forum, czy nie używają frameworków. Gdyby kiedyś "prawdziwi" programiści nie zaczęli nabijać się z tego języka, tylko wspomogli "braci mniejszych", to pewnie teraz naukę php zaczynałoby się od nauki Symfony (skoro już ją przywołujemy). Wielu rzecz faktycznie nie powinno się przenosić do php. Wiele wzorców projektowych po po prostu sie nie nadaje (np. Observer), ale pamiętam jak gdzieś czytałem jednego programistę Java (chyba), który szedł w zaparte, że w php nie ma sensu implementować singletona, "bo to jest robione na siłę" i się nie przyda. Gdzie tu znajomość rzeczy? Musisz pamiętać, ze nie wszyscy programiści php robią to zawodowo - niektórzy po prostu mają stronkę, czy dwie i traktują to jako hobby. To, że ich zachowanie, ich kod i ich umiejętności rzutują na profesjonalistów, to już zupełnie inna sprawa, a na pewno na inną dyskusję. Na koniec powiem tyle: Spotkałem kiedyś starszego człowieka (ok 70 lat) - napisał doktorat z Pascala - Miał gdzieś brak obiektowego API : > Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:34 |