![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój przykładowy kod źródłowy jest jak najbardziej obiektowy. Tylko, że jest to api frameworka, który z założenia jest obiektowy. Ale w którymś momencie będziesz musiał użyć api phpa, tj pracować na tablicach, stringach, plikach, obrabiać grafikę (gd, imagemagick) i będziesz miał kod strukturalny.
Cytat tak na prawde myslalem o przejsciu na rubiego z jednego powodu - idac do jakiejkolwiek pracy jako programista rubiego w 99% bym mial do czynienia z RoR i ze wszystkimi jego zaletami, a nie musiałbym poprawiać wiekowego kodu strukturalnego pisanego przez dzieci. True, true. Wolałbym popełnić harakiri niż grzebać w kodzie sprzed 2lat, php4 itp. Cytat ślę wielkie podziekowania do developerow RoR'a ze developerzy symfony mają sie na kim wzorować winksmiley.jpg To jest ogromna bolączka php. Wszystko praktycznie jest zerżnięte od innych. Oczywiście nie ma nic złego we wzorowaniu się i kopiowaniu dobrych pomysłów. Problem w tym, że takie podbieranie od jednego to (z c++ składnia), od drugiego to (z javy oop) niekoniecznie prowadzi do czegoś dobrego. Mało tego. Próbuje się przenosić praktycznie całe frameworki i dostosować do realiów php. I tu jest pies pogrzebany, bo wszystkiego przeskoczyć się nie da. Przykładowy kod w Rubim: Kod #ponizszy blog wykona sie albo caly, albo transakcja zostanie automatycznie zakonczona Account.transaction(david, mary) do david.withdrawal(100) mary.deposit(100) end class Account < ActiveRecord::Base belongs_to :portfolio has_one :project_manager validates_presence_of :name validates_uniqueness_of :subdomain end Jest to coś czego nie da się uzyskać w php. I nie tylko w nim. Zreszta nie chce wnikać w szczegóły, że coś się da zrobić w Rubim, a nie da w php. Każdy musi sam spróbować i poczuć ten power (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Cytat ehhh, gdyby nie ta skladnia:/ To tylko pierwsze wrażenie, jesteś przyzwyczajony do składni php. Wbrew pozorom składnia jest bardzo prosta i intuicyjna. Niektórzy porównują ją do perla co jest kompletną bzdurą. W perlu czułem się jak w gąszczu, nie wiedząc w którym kierunku mam pójść (te ciągłe %, $, @, $aaa->{aaa}(1) etc, którego kiedy użyć?). Nawet php pod tym względem wypada gorzej (jest $this-> więc czemu nie $self-> tylko self?, uzycie == czy ===?). Każdy z Was musiał przebrnąć przez składnię php, teraz ma ją w małym palcu. Logiczne jest więc to, że składnia, które trochę odbiega od tej phpowej wydaje Wam się dziwna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:42 |