![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja nigdzie nie porównuję railsy z phpem. Fakt, że ludzie często to robią, ale ja rozdzielam to na 2 sprawy: ruby vs php i rails vs wstaw dowolny framework php. I w obu tych porównaniach dla mnie Ruby wygrywa. Jeśli dla Was jest inaczej - ok, Wasz wybór i szanuję to.
Cytat poza tym, jesli wezmiesz sie za porownanie rubiego do symfony i uzyjesz argumentow ktore sluza Ci do pokazania wyzszpsci ror nad php - ruby wymieknie. Według mnie właśnie nie. Jeszcze raz powtórzę. Ruby to świetnie poukładany język, spójny, z przejrzystym api. Railsy, zbudowane na Rubim, dzięki jego autorom posiada dokładnie te same cechy: proste, przejrzyste api, obiektowość (obsługa wyjątków itp). Php - poraz kolejny - niespójne api, 1 wielki namespace z funkcjami, podstawę tworzy kod strukturalny bez wyjątków, ze śmieszną obsługą błędów (notice na ekran). I jakkolwiek Symfony jest świetnym frameworkiem to niestety nie zasłoni wad języka. Mało tego, będziesz mieszać 2 style (strukturalny + oop). Cytat i w tym wypadku mysle ze ror ma mimo wsyzstko kilka elementow do developingu ktorych symfony nie ma (sam ich nie testowalem ale slyszalem o automatycznej synchronizacji wersji produkcyjnej z developerska na podstawie svn'a, ale nie wazne, nie chce mieszac). Kolejna osoba, która coś gdzieś słyszała :-). Na prawdę dziwię się Wam, że macie tak silną opinię o czymś o czym niewiele wiecie. Php pamiętam jeszcze od wersji 3 (chociaż przyznaję, że nie mam na koncie jakiś spektakularnych projektów), śledziłem jego rozwój. Byłem jego wielkim fanatykiem, nieraz kłóciłem się z ludźmi od javy, .net, którzy php uważali za g**. I nadal nie uważam, żeby tak było. Ale poznałem Rubiego i nie czułem takiego powera jeszcze przy żadnym języków (jakby kogoś interesowało to poznawałem języki w takiej kolejności: pascal, c, c++, php, java, c#, perl, teraz ruby, oczywiście nie znam tych języków na takim samym poziomie). I podkreślam: rubiego (nie railsy). Cytat zostalem przy symfony bo po pierwsze oferuje mi bardzo podobne narzadzia, praktycznie identyczna skladnie jesli chodzi o nazwy, a przede wszystkim znam bardzo dobrze php. do tego skladnie rubiego mi nie odpowiada, chociaz nie przecze ze inni moga byc zachwyceni. dlatego zostaje przy php i symfony, ale ror doceniam i podziwiam.... I ok, rozumiem Twoje podejście. Dopóki nie przeszkadzają Ci wady w języku, które wymieniłem wcześniej, dopóki nie denerwuje Cie, że poraz 1000 musisz szukać w manualu w jakiej kolejności trzeba podać parametry w preg_replace to zostań przy swoim języku. Nie ma sensu kupować wymieniać samochodu, bo dotychczasowy kolor się znudził... Zachęcam wszystkich do chociaż spróbowania. Nawet jeśli język nie spełnia Twojego wewnętrznego "fu" to przynajmniej będziesz wiedział dlaczego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jakkolwiek Symfony jest świetnym frameworkiem to niestety nie zasłoni wad języka. Mało tego, będziesz mieszać 2 style (strukturalny + oop). to akurat nieprawda, przykładowa akcja logout w symfony:
czy akcja wyswietlenia listy czegokolwiek, tutaj jakis filmow...
jeśli to jest mieszanie kodu obiektowego ze strukturalnym to ok, ale czy inaczej to wyglada w RoR? jasne ze w symfony gdzies na najmizszym poziomie mam pg_connect czy pg_query, czy inne wbudowane funkcje php ale tak na prawde mnie to nie obchodzi. czysty kod strukturalny jest wrzucany w templatech bo obiektowy bylby nieprzejzysty, i w jednym i drugim frameworku mamy helpery o identycznych nazwach i parametrach... Kolejna osoba, która coś gdzieś słyszała :-). Na prawdę dziwię się Wam, że macie tak silną opinię o czymś o czym niewiele wiecie. Masz racje, ale zadałem sobie troche trudu zeby poznac sam jezyk, ale nie przekonalem sie niestety do skladni rubiego. ale zdązyłem wyrobić sobie o nim opinie - jak najbardziej pozytywaną. do RoR nie musiałem sie przekonywać - po prawie roku wcześniejsego programowania w symfony sama filozofia była mi znana i jak najbardziej byłem zwolennikiem takiej implementacji mvc. i ślę wielkie podziekowania do developerow RoR'a ze developerzy symfony mają sie na kim wzorować (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) i mam silną opinie na ich temat. tak na prawde myslalem o przejsciu na rubiego z jednego powodu - idac do jakiejkolwiek pracy jako programista rubiego w 99% bym mial do czynienia z RoR i ze wszystkimi jego zaletami, a nie musiałbym poprawiać wiekowego kodu strukturalnego pisanego przez dzieci. i to jest moim zdaniem najwieksza zaleta i zdecydowanie najwieksza przewaga rubiego nad php... ehhh, gdyby nie ta skladnia:/ Ten post edytował pawel_k 31.05.2007, 14:28:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:22 |