![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nawet sie z Tobą zgadzam, ale pod jednym ALE - jeśli porównujesz php z ror... sam ruby nad php az takie przewagi nie ma (nie mówie ze php kladzie go na lopatki czy ze jest na odwrot), ale porownanie frameworka do jezyka programowania jest troche naciaganiem. php jest kiepskim jezkiem, ale po to mamy frameworki aby niwelowaly jego wady (a przynajmniej maskowaly).
w istnieniu 20 frameworkow nie widze nic zlego, wez pod uwage fakt ile jest frameworkow do javy to ta ilosc do php jest smiesznie mala. jasne ze ror jest genialny i wiekszosci osob nie potrzeba nic wiecej, ale konkurencja nikomu jeszcze nie zaszkodzila. poza tym, jesli wezmiesz sie za porownanie rubiego do symfony i uzyjesz argumentow ktore sluza Ci do pokazania wyzszpsci ror nad php - ruby wymieknie. porownanie symfony do ror ma juz wiekszy sens i jest uzasadnione. i w tym wypadku mysle ze ror ma mimo wsyzstko kilka elementow do developingu ktorych symfony nie ma (sam ich nie testowalem ale slyszalem o automatycznej synchronizacji wersji produkcyjnej z developerska na podstawie svn'a, ale nie wazne, nie chce mieszac). zostalem przy symfony bo po pierwsze oferuje mi bardzo podobne narzadzia, praktycznie identyczna skladnie jesli chodzi o nazwy, a przede wszystkim znam bardzo dobrze php. do tego skladnie rubiego mi nie odpowiada, chociaz nie przecze ze inni moga byc zachwyceni. dlatego zostaje przy php i symfony, ale ror doceniam i podziwiam.... Ten post edytował pawel_k 31.05.2007, 12:12:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:03 |