![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@cysiaczek - nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze RoR sie nadaje tylko do prostych aplikacji. Do nich jest on swietny, ale nie widzialem dotychczas nic, co utrudnialoby prace nad wiekszymi aplikacjami. Zgadzam sie, ze czesto podobne rezultaty mozna osiagnac w roznych portach RoR (np. Cake), jednak porty maja do siebie to, ze sa zawsze odrobine wsteczne.
W porzadnej firmie analityk ma niewiele do powiedzenia w kwestii wykorzystywanej platformy. Zarzady zdaja sobie sprawe z dosyc powszechnie znanego pociagu do nowinek wsrod personelu technicznego i staraja sie filtrowac tendencje do wyrzucania w bloto wszystkiego co ma wiecej niz 2 lata. Sila RoR nie skupia sie na zmniejszaniu ilosci tworzonego kodu, tylko w zaoszczedzaniu czasu programisty spedzanego na powtarzalnych zadaniach. Sam rowniez zaczalem sie przygladac RoR po slawnym screencascie z "blogiem" i zdecydowalem sie wowczas poswiecic troche czasu na przyjrzenie sie tej technologii z bliska. Usiadlem, pokonfigurowalem narzedzia i napisalem kilka prostych serwisikow na wlasne potrzeby. Tego nie pokaze zaden screencast. Trzeba usiasc i popisac troche kodu, zeby zauwazyc, ze "cos w tym jest". Wszystkim polecam to goraco, z pewnoscia nie uznacie tego czasu za stracony. Nawet jesli nie zdecydujecie sie na zmiane wykorzystywanej platformy, to sadze ze wylapiecie kilka ciekawych pomyslow do wykorzystania w PHP. Z pewnoscia nie warto oceniac RoR po pozorach ze screencastow i blogow, lepiej sprawdzic samodzielnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 22:50 |