![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ciągle zastanawiam się, czy dobrze interpretuję zasadę MVC. Chciałem napisać coś takiego: KONTROLLER: Index.Controller.php: Pobiera $_GET['view'] i zwraca $this -> setView():
Następnie MODEL pobiera dane z mysql z danego projektu i zwraca:
W ostateczności Widok pobiera wszystko i generuje HTML:
Męczy mnie także pytanie, jak to wszystko połączyć, zeby działało? Chodzi o większą ilość widoków, lub modeli. Proszę mnie nie odsyłać do artykułów, bo z nich nic się (niestety) nie można dowiedzieć. Pozdrawiam, Matix: ) Ten post edytował matix 25.05.2007, 22:03:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat Model, czyli warstwa biznesowa, to po prostu wszelkie operacje na danych i za chwilę Cytat Akcja to po prostu jakieś działanie na danych. Akcje oczywiście, można pozamykać w obiekty, ale tak czy inaczej akcja jest raczej ogólniejszym pojęciem. Mógłbyś to sprecyzować? Jakie działania wykonuje tu model? Model zawiera akcje, czy odwrotnie? Zgadzam się, że MVC dotyczy warstw aplikacji, nie klas (nazwałem widok obiektem - powinienem warstwą). Wszystko rozbija sie jednak o implementację. Mówisz, że warstwa kontroli pośredniczy pomiędzy modelem, a widokiem. Mi się wydaje, że jej działanie może być nieco szersze. Może kontrolować sposób wyświetlania (np. może decydować o wyświetlaniu dokumentu w formie zwykłego XML, wysłać do przeglądarki stronę www, a nawet wysłać "goły" tekst - decyduje o tym żądanie, a nie model, czy widok). Właśnie te różnice utrudniają komunikację, bo to, co dla Ciebie należy do warstwy modelu, u mnie robi akcja. To, co dla Ciebie już jest widokiem, dla mnie może jeszcze być logiką. Trudno więc rozmawiać o MVC bez podparcia się konkretną implementacją, bo jest to zbyt szerokie pojęcie. Osobiście jako model mogę potraktować klasę:
U Ciebie zapewne wygląda to inaczej i inne partie sytemu odpowiadaja za wykonanie tego żądania url, który podałem jest rozpracowywany przez obiekty wchodzące w skład kontrolera, u Ciebie może to robić obiekt wogóle nie związany w kontrolerem. Jednak jedno i drugie będzie dalej MVC (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 21:10 |