![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ciągle zastanawiam się, czy dobrze interpretuję zasadę MVC. Chciałem napisać coś takiego: KONTROLLER: Index.Controller.php: Pobiera $_GET['view'] i zwraca $this -> setView():
Następnie MODEL pobiera dane z mysql z danego projektu i zwraca:
W ostateczności Widok pobiera wszystko i generuje HTML:
Męczy mnie także pytanie, jak to wszystko połączyć, zeby działało? Chodzi o większą ilość widoków, lub modeli. Proszę mnie nie odsyłać do artykułów, bo z nich nic się (niestety) nie można dowiedzieć. Pozdrawiam, Matix: ) Ten post edytował matix 25.05.2007, 22:03:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zmiana widoku spowoduje katastrofę w klasach akcji... Czy możesz dokładniej opisać ? Normalnie (chyba wg wzorca) to controller odpowiada za zarządzanie akcjami(łańcuchami) i w zależnosci od wyniku uruchamia widok ... u mnie jeden dla całej aplikacji controller(sprawdza ządanie) wywołuje jedną dla każdego żadania akcję i dopiero ona w zależności od wyniki operacji na modelu określa widok - ale widok uruchamia controller. W ten sposób tworzenia aplikacji ogranicza się do przygotowania szablonów widoku i pisania akcji. Powyższy opis sprawdza się przy aplikacjach o małym zróżnicowaniu uprawnień. Obecnie korzystając z tego modelu budowy do modelu trzeba wysyłać uprawnienia bierzącego użytkownika ( (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/angrysmiley.gif) ). Przeczytałem kilka wątków o uprawnieniach użytkowników ale czytam chyba ze zbyt małym zrozumieniem - jak w MVC zarządzac uprawnieniami - musiałyby być przekazywane do Controllera ? do Widoku ? skąd ma obiekt widoku wiedzieć czy dany przycisk ma być wyświtelony czy nie ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:08 |