![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ciągle zastanawiam się, czy dobrze interpretuję zasadę MVC. Chciałem napisać coś takiego: KONTROLLER: Index.Controller.php: Pobiera $_GET['view'] i zwraca $this -> setView():
Następnie MODEL pobiera dane z mysql z danego projektu i zwraca:
W ostateczności Widok pobiera wszystko i generuje HTML:
Męczy mnie także pytanie, jak to wszystko połączyć, zeby działało? Chodzi o większą ilość widoków, lub modeli. Proszę mnie nie odsyłać do artykułów, bo z nich nic się (niestety) nie można dowiedzieć. Pozdrawiam, Matix: ) Ten post edytował matix 25.05.2007, 22:03:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm...ja korzystam z trochę innej interpretacji, możliwe że prostszej, może Ci się przyda ten opis ale uwag też chętnie posłucham.
Mam jeden plik index.php który jest jądrem (logiką) aplikacji, jeden plik Controller który filtruje dane z GET i POST po czym odpala odpowiednią akcję (której nazwa i paramerty są w URL). Akcja wykonkuje operację na modelu po czym ustala nazwę widoku. Całość pracy polega na dodaniu pliku akcji i szablonu widoku. Można przygotować odpowiednie wersje Controllera pod różne rodzaje URLi, a obecnie testuję różne szablony bo smarty wg xDebuga trochę mi zbyt wiele czasu wykonania skrytpu zabierają. Rozumiem jak działają łańcuchy akcji ale nie potrafię ich zaimplementować, napisać (np. jak przechodzić z akcji do akcji i w jakiej postaci zwracane sa ewentualne wyniki (błędy) wykonanej akcji ?). Ten post edytował jastu 26.05.2007, 12:23:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 10:00 |