![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli to ma być wyznacznik dla aplikacji www, to ja dziękuję, bo nie ma tam nic, czego nie ma w PHP lub czego w php nie można napisać. Zgadza sie, autorzy sami przyznaja ze wzieli stare sprawdzone pomysly, a laczac je razem stworzyli nowa jakosc. Cytat Z całym szacunkiem dla tego języka, ale do php to jeszcze ma kawałek. A to czemu? Byl w pelni obiektowy od poczatku, ma bardziej przemyslane nazwy metod, funkcji. Ma biblioteki prawie do wszystkiego, jak php. Ma namespace'y, czego nie ma php. Jest bardzo dynamiczny -- mozna zmienic definicje klasy (nawet w czasie pracy programu), co pozwala uzyskac niesamowite API, poprawiajace czytelnosc kodu, a takze strzelic sobie w stope (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) przy niumiejetnym korzystaniu z jego mozliwosci. Np. FW dla testow (tym razem BDD nie TDD) http://rspec.rubyforge.org/ Kod describe "non-empty Stack", :shared => true do # NOTE that this one auto-generates the description "should not be empty" it { @stack.should_not be_empty } it "should return the top item when sent #peek" do @stack.peek.should == @last_item_added end it "should NOT remove the top item when sent #peek" do @stack.peek.should == @last_item_added @stack.peek.should == @last_item_added end it "should return the top item when sent #pop" do @stack.pop.should == @last_item_added end it "should remove the top item when sent #pop" do @stack.pop.should == @last_item_added unless @stack.empty? @stack.pop.should_not == @last_item_added end end end extra czytelne testy, metody walidujace dodane do klasy Object wiec dostepne dla kazdej klasy. Po prostu przyjemnosc pisania (przyklad ze strony rspec) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:59 |