![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat Jaką filozofię ma php? Nie ma żadnej (przynajmniej ja nie widzę). Rubi i Railsy mają (poszukajcie, np DRY, unit testy). Ruby to w 100% dynamiczny język. Praktycznie możesz zmienić/dodać wszystko (np. nowa metoda do już istniejącej klasy - nawet wbudowanych w język!). Oczywiście oznacza to, że musisz wiedzieć co robisz, gdy zmieniasz działanie jakiejś istniejącej metody itp. Cytat A ilu programistów php zna dobrze jakiś framework, design patterny, architekturę mvc? Filozofią PHP jest tworzenie dynamicznych aplikacji przeznaczonych dla www. Można modyfikować metody Istnieją aplikacje wspomagające testy jednostkowych. Architektura MVC - i to jest trudne? Design patterny - zna każdy, kto poważnie traktuje swoje zajecie Framework - myślę, że coraz więcej osób zna, a wielu napisało swój Ehhh. Guzik, a nie wyprze PHP. Jakby ktoś zadał sobie trud obejrzenia changeloga przy każdym wydaniu, zainteresował się jak wygląda obecnie SPL (big hołd dla developerów : P), czy obsługa błędów od php 5.2 (można przechwycić), to doszedłby do jedynego słusznego wniosku... php się rozwija. Framework Rails widziałem w akcji i przeanalizowałem pod kątem "filozofii" tworzenia oprogramowania. Jeśli to ma być wyznacznik dla aplikacji www, to ja dziękuję, bo nie ma tam nic, czego nie ma w PHP lub czego w php nie można napisać. Z całym szacunkiem dla tego języka, ale do php to jeszcze ma kawałek. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:04 |