![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnąłem sobie dodatek do Mozilli o nazwie Proctor umożliwiający ukrycie faktycznego IP i zastąpienie go wymyślonym. I faktycznie działa, z jednym wyjatkiem - gdy ktoś korzysta z poniższego skryptu:
[php:1:c074073f37]<?php function fetchip() { //get useful vars: $client_ip = $_SERVER['HTTP_CLIENT_IP']; $x_forwarded_for = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; $remote_addr = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; // then the script itself if (!empty ($client_ip) ) { $ip_expl = explode('.',$client_ip); $referer = explode('.',$remote_addr); if($referer[0] != $ip_expl[0]) { $ip=array_reverse($ip_expl); $return=implode('.',$ip); } else { $return = $client_ip; }; } elseif (!empty($x_forwarded_for) ) { if(strstr($x_forwarded_for,',')) { $ip_expl = explode(',',$x_forwarded_for); $return = end($ip_expl); } else { $return = $x_forwarded_for; }; } else { $return = $remote_addr; }; unset ($client_ip,$x_forwarded_for,$remote_addr,$ip_expl,); return $return; }; $ip=fetchip(); ?>[/php:1:c074073f37] Forum phpBB nie wykrywa prawdziwego adresu tylko pokazuje moje 123.123.123.123 - a ten skrypt nie? Czemu? Mocno mnie to zaciekawiło ale nie mogę rozpracować zbytnio tego skryptu - pomożecie? Przebija sie przez proxy w3cache i proctora? W jaki sposób? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ja napisałem skrypt, który potrafi obejść Proctora i to bez jakichś zbędnych zamian adresów od końca i wogóle.
Skrypt można w łatwy sposób oszukać. Zresztą nie da się napisać takiego, który będzie działał bezbłędnie. Zawsze można dokładnie zasymulować nagłówki w3cache'a i serwer nie ma szans na połapanie się który adres jest prawdziwy, a który nie. Jest to walka z wiatrakami więc uważam, że nie ma sensu marnować na to czasu. Zresztą na co komu tak naprawdę wiedzieć skąd połączył się ,,rzeczywisty'' klient? Potrzebne jest tylko znać adres tego który się połączył bezpośrednio do nas, bo może to byc przydatne przy autoryzacji i ew. przy zgłaszaniu incydentów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:25 |