![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od jakiegoś czasu jako firma realizujemy w miarę duże projekty bazując częściowo na własnych rozwiązaniach (jak to już w świecie php bywa - każdy pisze własny framework). Interesuje mnie wasza opinia czy warto dalej brnąć w tworzenie własnych fundamentów, czy np. nie lepiej pozostawić to innym (Zend Framework, Symfony, itd). Jak wiemy w php zanim się "przetnie deskę", należy sobie stworzyć piłę, samą deskę, a najlepiej to okulary ochronne i wiele innych narzędzi. (szkoda że nie wygląda to tak jak w .net). I teraz najważniejsze to jakie wy narzędzia byście zastosowali przy tworzeniu większych serwisów internetowych (dla przykładu serwis - 50k userów na dzień dobry przeniesionych ze starej wersji - docelowo liczba może sięgnąć kilkuset tysięcy, a może i więcej). Chodzi mi o solidną platformę - czy ktoś z was pracował na jakimś dobrym ogólnodostępnym frameworku, nad podobnej wielkości projektem i może zdradzić mi jak się zachowywał? A może inne narzędzia? Czego wy używacie przy naprawdę dużych projektach? Ps. Zależy mi również na szybkości pracy - przy np. 4 programistach nad takim projektem koszta mają dla mnie duże znaczenie. Pozdrawiam dzięki za sugestie. anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
a79rtur: a dlaczego miałoby nie być możliwe? Przecież to Open Source - można sobie przepisać framework w taki sposób aby była taka możliwość. Rozumiem, że chodzi Ci o jakąś automatyzacje, tak więc: widok, to zwykły plik, więc możesz tam tworzyć XML'a który będzie opisywał Twój dokument, a następnie transformować go za pomocą XSL do np. XHTML'a - po stronie serwera można to usprawnić poprzez podmianę klasy rendering_filter: class: sfRenderingFilter w pliku factories.yml Oczywiście można też transformację przenieść na przeglądarkę, ale tutaj pojawia się wiele problemów z obsługą przez nie XSL'a. Tak czy siak wszystko jest możliwe. ------------ BTW. Teraz borykam się z innym problemem - chodzi o wersjonowanie danych w bazie - wyobraźmy sobie sytuację, że produkt jest opisany za pomocą kilku tabel: produkty, atrybuty, atrybuty_produktow, zalaczniki_produktow, itd... Teraz jakiś klient sklepu internetowego składa zamówienie dla produktu znajdującego się w jakimś stanie - jakaś cena, przypisane atrybuty, załączniki. Po złożeniu zamówienia dochodzi do tego że administrator kasuje załącznik i dodaje nowy, w drugim wprowadza zmiany (np. dotyczące gwarancji z 24 na 12 miesięcy). Zmienia wartość atrybutu "gwarancja" też z 24 na 12 msc, a tym samym wpływa to na cenę i w głównej tabeli produktu, więc i ją edytuje. Takich zmian dokonuje w między czasie wiele - użytkownik po 2 tygodniach loguje się na swoje konto i chce zobaczyć załącznik do produktu który zamówił (czyli stan taki jak z daty kiedy składał zamówienie) - podobnie ma widzieć odpowiednią cenę i atrybuty produktu. Jak rozwiązujecie wersjonowanie danych na poziomie bazy, w systemach gdzie stan na daną datę jest krytyczny? Pozdrówka, anas. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 12:34 |