![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się jak zrobić taką rzecz by uzytkownik miał dostęp do plików do pobrania dopiero po zalogowaniu. Samo logowanie to nie problem jednak 'odkryłem' jedną rzecz. Jeżeli skrypt PHP wyświetla listę plików do pobrania to po wylogowaniu wystarczy znać ścieżkę dostepu do tego pliku i można go pobrać bez potrzeby logowania.
Ktoś ma może pomysł jak zrobić by pobierać można było tylko po zalogowaniu? Ja osobiście mysłałem o tym by w jakiś sposób po zalogowaniu katalogowi nadawać prawa do odczytu lub coś takiego. Z góry dziekuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobil tak:
i taki formularzyk który by odsyłał cię na ta stronę na której jesteś. Później wczytanie danych, sprawdzenie czy istnieja jezeli tak to kontynulacja kodu jezeli nie to komunikat, dodanie sesji, porównanie ich z danymi z bazy lub pliku. Do każdego pliku zrobiłbym wczytanie sesji i identyfikator np. plik.php?pobierz_plik=nazwa_pliku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobil tak:
i taki formularzyk który by odsyłał cię na ta stronę na której jesteś. Później wczytanie danych, sprawdzenie czy istnieja jezeli tak to kontynulacja kodu jezeli nie to komunikat, dodanie sesji, porównanie ich z danymi z bazy lub pliku. Do każdego pliku zrobiłbym wczytanie sesji i identyfikator np. plik.php?pobierz_plik=nazwa_pliku. Wiem jak zrobić logowanie oparte na sesji i bazach danych. Jeżeli chodzi o "readfile" to oczywiście plik jest ładowany ale ścieżka jest do podejzenia wiec takie rozwiązanie odpada. Nie bardzo wiem o co chodzi z "include" bo ta komenda ładuje inny plik PHP a nie dowolny plik (np. *.doc) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o "readfile" to oczywiście plik jest ładowany ale ścieżka jest do podejzenia wiec takie rozwiązanie odpada. Nie prawda.readfile() bez problemu może wczytać plik, który znajduje się w lokalizaji określonej w skrypcie (bądź pobranej z bazy) a tego podejrzeć się nie da. Bo niby jak podejrzysz plik .php? Skup sie na rozwiązaniu zaproponowanym przeze mnie kilka postów wyżej, jest ono poprawne i najlepsze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:50 |