![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu piszę duży projekt i doszedłem do wybierania języku. Chciałbym poznać Wasze zdanie jak ma działać taki system wielojęzykowości strony. Pobuszowałem po internecie i oto, co wymyśliłem.
Byłbym wdzięczny za propozycje rozwiązań. Wojtek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój sposób wygląda tak:
Plik Global_Lang.php:
Folder __language: Zawiera pod foldery z plikami językowymi oraz z interfejsem interface.php:
lang.polish.php:
lang.english.php:
Klasa Language zawiera funkcje laczaca wszystkie pliki w jedna statyczna tablice (tylko aktualnie wybranego jezyka), podczas mapowania folderow i laczenia plikow sprawdza czy sie zgadzaja indexy z plikiem interface.php jesli cos jest nie tak wywala ostrzeżenie lub error (Klasa Exceptions). Po zmapowaniu wszystkich plikow zapisujemy sobie zserializowana tablice do pliku compiled.lang.polish.php (aktualnie wybrany język). Dzieki temu nie musimy ponownie skanować folderów, poprostu dołączamy plik z tablicą. Sprawdza rowniez czy sa wszystkie pliki z jezykami (Global_lang.php) Umożliwia również tworzenie nowych języków z poziomu www, pobiera podfoldery z folderu __language wraz z plikiem interface.php, wyswietla wszystko w formularzu form w krokach jeden formularz to jeden podfolder. Do póki administrator nie uzupełni wszystkich kroków nowy język nie zostanie dodany do aplikacji, jeśli wszystko uzupełnił zapisujemy nowy język w pliku.php do każdego podfolderu. W ten sposób wykorzystuje to do stałych wartości które chce mieć w różnych językach, np wyświetlanie komunikatów o błędach, czy jakieś stałe nazwy w linkach typu Rejestracja,Register itd.. Inaczej trzeba podejść gdy chcemy mieć wielojęzyczne artykuły tutaj po stronie artykułów trzeba mieć odpowiednie funkcje które do tabeli dodadzą nam nowy język nie trzeba będzie tłumaczyć każdego artykułu podczas dodawania języka tak jak do tej pory, tylko wyświetlenie komórki z domyślnym językiem. Chociaż może to odbywać się też w klasie Language który wygeneruje nam polecenie SQL. Według mnie takie rozwiązanie daje możliwość swobodnego zarządzania językami. Jestem w trakcie pisania, jak dokończe pokaże jak to wyszło. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:11 |