![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Sprawa wygląda tak, że w czerwcu kończę studia (mam nadzieję:P) no i teraz mam problem bo chciałbym zacząć szukać pracy ale ...co z WKU? Generalnie u nas na roku panuje takie przekonanie, że zaraz po studiach przepisują do rezerwy i nie ma problemu, tak było już kilka roczników wstecz, no ale ostatnio nasz spokój zburzyła pewna sytuacja...kumpel z roku już dostał bilet (bo teoretycznie kończymy budę w lutym) no i musiał jechać wyjaśniać, że ma obronę w czerwcu. Ja sam nie wiem co myśleć. Doszły mnie słuchy, że zdarza się na innych uczelniach, że jednak biorą do woja, ale to jest zasłyszane od osób trzecich wiec nie wiem w sumie czy wierzyć czy nie. Sam nie wiem co zrobić. Mogę albo czekać i liczyć na rezerwę (chyba jest okres 12 miesięcy, że można dostać bilet po ukończeniu szkoły?), albo się zgłosić i mieć z głowy... A jak to u was było po studiach? A może ktoś był na tym przeszkoleniu? Jeśli tak to jak to wygląda? z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne pewne jest to co zacytował ~mike, prawda jest taka, że zawodowstwem lub nie rządzi ministerstwo (jak i wieloma innymi wojskowi sprawami) i jest straszny burdel bo ministrowie się zmieniają i każdy inny ma co rusz inny pomysł. Pół roku temu kiedy sobie siedziałem w wojsku w kancelarii z komendantem ośrodka szkolenia WSOWLąd (ośrodek na obornickiej, płk. Wlizło), to twierdził że niedługo (ostatni pobór zima 2007, chyba) nie będzie poboru siłą, ale będzie można na ochotnika pójść na 18 miesięcy (z możliwością późniejszego przedłużenia, na ile, nie pamiętam), z wyższym żołdem i ogromnymi perspektywami na korpus szeregowych zawodowych, lub wyższe stopnie po odpowiednim przeszkoleniu. To taki pierwszy poważny wstęp ma być do armii zawodowej. Tyle że czy coś nagle się nie zmieni, czy nie będzie poprawek tego nie wiadomo. Nie ma co się bać że nagle wszyscy pójdą do wojska na 3, czy 4 miesiące (taki słuchy chodziły), wyższa kadra oficerska na to nie pozwoli. przez 4 miesiące, to żołnierza na pewno się nie zrobi (tak jak magistra czy inżyniera nie zrobisz).
// mike to jednak jest facet (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) -- dr_bonzo EDIT: Zwykła literówka, serio (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) I przepraszam :| Ten post edytował sztosz 13.05.2007, 15:19:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 20:23 |