Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> najlepsze bazy
linuxoida

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam takie jedno pytanko. Jakie bazy danych są najlepsze, pod wzdędem wydajności?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
prond

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oracle na pewno jest bardzo wydajny :
- nie ma problemów z dużymi zbiorami danych (np.: łączenie, zliczanie itp. tabelek z wieloma milionami wierszy, takich po parę giga)
- nie ma problemów z zastosowaniem Oracle do systemów OLTP (dużo transakcji na raz i bardzo często)
- kosztowne jest skalowanie systemu w celu poprawienia wydajności (licencja od procka)
Nigdy jednak nie testowałem wydajności Oracla (byłem w firmie programistą, a nie adminem baz danych).

Jeżeli chodzi o MySQL i PostgreSQL to warto poczytać artykuł na http://tweakers.net/reviews/657/6.
Wydaje się być dość wiarygodny, ponieważ np. na http://www.mysqlperformanceblog.com/2006/1...sql-benchmarks/ koleś zwrócił uwagę na problem z wykorzystaniem zasobów sprzętowych przez MySQL'a.

Do pracy na bardzo dużych zbiorach danych masz SASa, ale to już trochę inna bajka.

Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że opinia jakoby MySQL był dużo szybszy PostgreSQL jest raczej mitem. Ja w moich aplikacjach mam lepsze wyniki dla PostgreSQL niż MySQL'a. Pewnie jest to kwestia wykorzystania podpowiedzi dla optymalizatora zapytań, odpowiednich indeksów i innych zabiegów.

Wiele testów jakie widziałem porównywało PostgreSQK 7.4 (dopiero ostatnio deweloperzy poprawili znacznie wydajność) z MySQL wykorzystującym tabelki MyISAM (są szybkie, ale jak z nich korzystasz to masz "prawie bazę danych", no a prawie robi sporą różnicę).
Ponadto wiele można mieć uwag do ustawień w tych testach (brak informacji, często w postgreSQL ustawiony jest auto cimmit). Wiele podobnych zastrzeżeń znajdziesz też ze strony zwolenników MySQL'a - pewnie tutaj, jak i na stronach zagranicznych.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 00:12