![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 12 Dołączył: 27.01.2007 Skąd: north Poziom: 158 Tytuł: Miszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawi mnie kwestia bezpieczeństwa danych w sesji. Czy jak zapiszę w sesji dane rodzaju:
Mogą one zostać odczytane? Jeżeli tak, czy dostanie się do danych przez osobę zewnętrzną jest łatwe? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien tego, co piszę, więc jakbym zrobił jakąś pomyłkę, to mi wybaczcie.
--- Sesja i jej zawartość jest przetrzymywana po stronie serwera. Żeby się do tych danych dostać, potrzebujesz session id. Jest on przetrzymywany: a ) w cookie, b ) poprzez adres URL przekazuje się go. Gdy poprawny SSID zostanie przekazany do witryny, ta udostępni dane. Zatem najważniejsze jest nie dopuścić do przechwycenia cookie (bo to się najczęściej stosuje przy sesjach). A przechwycić można poprzez np. XSS, dlatego trzeba uważać nieźle na bezpieczeństwo swoich aplikacji. Ten post edytował pbnan 7.05.2007, 16:19:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 16:13 |