![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Witam.
Szukam materiałów na temat wydajności PHP oraz zużycia pamięci. Szukałem na googlach i sporo tego znalazłem, jednak wolę polegać na osobach, które się na tym znają. Interesują mnie takie zagadnienia jak różnice w wydajności tworzenia tablic i obiektów, dopuszczalny rozmiar obiektów / tablic, ilość zagnieżdżeń (podtablic / podobiektów), zużycie pamięci do przechowywania danych w postaci string / integer, itd, różnice w przechowywaniu danych w postaci plików XML lub w bazie danych oraz podobne do powyższych tematy. Mam wyrobione zdanie na temat wydajności, jednak chciałbym je skonfrontować z ludźmi, którzy w tym siedzą. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka moich spostrzeżeń odnośnie wydajności:
Co do przechowywania informacji najszybsze okzują się zmienne sesyjne, mimo, że bazują również na plikach są kilkusetkrotnie szybsze niż operacje na plikach. Dalej swego czasu zauważyłem, że skorzystanie z funkcji unset dla dużej tablicy NIE ZWALNIA PAMIĘCI (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !. Najbardziej czasochłonnym elementem jak zawsze jest dostęp do bazy danych. Po długim okresie szukania znalazłem najszybszy sposób komunikacji z bazą w tym przypadku ms sql, i jest to połączenie z usługą soap napisaną w basicu (pliki dll) i wykonywanie połączenia z bazą właśnie przez tego soap'a. Dodam jeszcze, że ten wbudowany SoapClient w php jest dużo szybszy i wydajniejszy niż popularny nusoap. Połączenie poprzez soap'a wiąże się jeszcze z jedną korzyścią: Przy liczbie połączeń równej około 50-100, funkcja mssql_connect wywala unable connect, co jest do ominięcia poprzez wykorzystanie soap. Dla zwiększenia wydajności można postawić kilka serwerów soap i wykorzystanie keszowania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:15 |