Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wydajność, zuzycie pamięci, itp, Szukam materiałów
batman

Grupa: Moderatorzy

Witam.

Szukam materiałów na temat wydajności PHP oraz zużycia pamięci. Szukałem na googlach i sporo tego znalazłem, jednak wolę polegać na osobach, które się na tym znają.

Interesują mnie takie zagadnienia jak różnice w wydajności tworzenia tablic i obiektów, dopuszczalny rozmiar obiektów / tablic, ilość zagnieżdżeń (podtablic / podobiektów), zużycie pamięci do przechowywania danych w postaci string / integer, itd, różnice w przechowywaniu danych w postaci plików XML lub w bazie danych oraz podobne do powyższych tematy.

Mam wyrobione zdanie na temat wydajności, jednak chciałbym je skonfrontować z ludźmi, którzy w tym siedzą.

Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
virusek856

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kilka moich spostrzeżeń odnośnie wydajności:
Co do przechowywania informacji najszybsze okzują się zmienne sesyjne, mimo, że bazują również na plikach są kilkusetkrotnie szybsze niż operacje na plikach.
Dalej swego czasu zauważyłem, że skorzystanie z funkcji unset dla dużej tablicy NIE ZWALNIA PAMIĘCI (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !.
Najbardziej czasochłonnym elementem jak zawsze jest dostęp do bazy danych.
Po długim okresie szukania znalazłem najszybszy sposób komunikacji z bazą w tym przypadku ms sql, i jest to połączenie z usługą soap napisaną w basicu (pliki dll) i wykonywanie połączenia z bazą właśnie przez tego soap'a. Dodam jeszcze, że ten wbudowany SoapClient w php jest dużo szybszy i wydajniejszy niż popularny nusoap. Połączenie poprzez soap'a wiąże się jeszcze z jedną korzyścią:
Przy liczbie połączeń równej około 50-100, funkcja mssql_connect wywala unable connect, co jest do ominięcia poprzez wykorzystanie soap. Dla zwiększenia wydajności można postawić kilka serwerów soap i wykorzystanie keszowania.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:15