![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbując odszukać strukturę XHTML natrafiłem na stronę http://xhtml.b7.pl/
Na pewnym forum była dyskusja co do pisania prologu. Wkońcu utknęło na tym, żeby zamiast kodu:
pisać kod: bo jest on dobry i spokojnie można na nim budować stronę XHTML. I tu pojawia się problem, bo jeśli będę chciał dołączyć style zewnętrzne to muszę zastosować:
ale to znowu wpływa na: Cytat Stosowanie prologu xml musi być świadomą decyzją bo wpływa to także na sposób renderowania stron przez IE6 (przełącza je w quirks mode) (...) przestawia je w quirks mode, a to skutkuje opacznym rozumieniem modelu pudełka i jeszcze kilkoma innymi bugami. IE6 sprawdza czy pierwszą linią dokumentu jest !doctype, które ono rozumie (a prolog xml takim nie jest) i wybiera jeden z dostępnych sposobów renderowania. Dodatkowo jest wiele aspektów (choćby wspomniane kodowanie znaków zawarte w prologu), które przemawiają za nieużywaniem go na razie w kodzie stron internetowych. Wielu użytkowników korzysta jeszcze z przeglądarek dokumentów html, które nie umieją parsować xmla. Ja już zgłupiałem. Jak powinna wyglądać poprawna (zgodna ze standardami W3C) struktura dokumentu XHTML, a jednocześnie poprawnie wyświetlana przez przeglądarki? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Linki z syganturki.
Wszystkie maja XHTML 1.0 Strict z czego: 2 (pierwsza i trzecia) są wysyłane jako aplikacje XMLa (dla przeglądarek, które to rozumieją), jedna jest prezentacją tylko przeze mnie przetłumaczoną (druga), a na ostatnią nie mam czasu (poza tym robiłem ją dość dawno). 2. Font & Co. Czytaj dokładnie. HTML Strict też nie ma font i reszty. Ten post edytował gekon 6.05.2007, 23:44:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja już także jestem za stosowaniem html strict. Stosować dtd xhtml 1.0 strict i serwować dokument jako text/html mija się z celem. Oczywiści można zbudować poprawnie xhtml'a wykorzystując negocjowanie zawartości i przeglądarkom nie obsługującym xhtml (czytaj. IE6, 7 i 8) serwować text/html ale... Jeśli zaserwujesz dokument jako xhtml/xml nie działa np. document.write, który bardzo często jest wykorzystywany. Nie znalazłem do tej pory obejścia tego problemu. Jedynym dla mnie plusem stosowania poprawnego xhtml jest sprawdzanie poprawności budowanego dokumentu odczas parsowania. Zrobisz mały błąd i strona nie wyświetli się. Zamiast tego ujrzysz komunikat o błędzie parsowania dokumentu xhtml (łątwo znaleźć błędy i nie trzeba bawić się walidatorem w3c)
Czy ktoś może napisać jakie inne plusy daje pełny xhtml? Ten post edytował Jarod 30.06.2008, 09:35:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 04:43 |