![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam w Smarty petle section, a w niej chce przegladac 2 tablice. Array1 jest indeksowana od 0 do 19 - i z tym nie ma problemu. Natomiast array2 jest indeksowana od 1 do 20 - czyli w tym samym powtorzeniu petli musze podac dla array2 wartosc indeksu o 1 wieksza. Tylko jak to zrobic?? Ponizszy przyklad powoduje blad:
Taki cudak rowniez nie dziala:
Jak to zrobic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Re: Cienki i sf - oczywiscie, ze mozna tak zrobic, ale prawda jest taka, ze wlasnie z section w Smartym sa problemy jak cholera i zasadniczo wykorzystanie tej petli do tego, do czego zostala stworzona (tzn. przechodzenia przez zwykla tablice nieasocjacyjna) jest utrudnione. Nie tak dawno tez probowalem zmusic section do poprawnego zachowania i mi nie wyszlo mimo usilnych prob.
Rozwiazanie zas tutaj okazalo sie banalnie proste, wystarczylo to wrzucic na spokojnie na warsztat. Z PHP przekazuje do Smarty 2 tablice, obydwie nieasocjacyjne. I kod wyglada sobie tak:
1. Wyrzuc to .value z wartosci tablicy - u mnie kiedy tego uzywam to wyskakuje mi 1 element stringa umieszczonego pod pierwszym indeksem. Mowiac krotko - kiedy w tablicy[0] mam wartosc 'jeden' do kiedy uzyje Twojej notacji mam po podstawieniu literke 'j'. 2. Skoro ty sie chcesz odwolywac do 1 elementu wyzej to uzycie $smarty.section.test.iteration jest jak najbardziej poprawne bo przeciez wartosc ta zawsze startuje od 1. Ja skojarzlyem te zmienna z inna by miec pewnosc, ze to wszystko dziala, ale jak nawet w miejsce $array2[$licznik] wstawie $array2[$smarty.ect....] to i tak mi dziala. Pzdr Chlebik |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 23:22 |