![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy dobrze rozumiem, że:
Kod if (warunek) include(plik); nie spowoduje odczytania pliku, jeśli warunek nie zajdzie? Czy może jednak i tak wczyta cały tekst z pliku, dołączy do kodu i po prostu go nie wykona. Mam dużo includów w kodzie i mało wydajnie by było, jeśli czytałby wszystkie pliki a i tak nic nie wykonywał. Ale jeśli dobrze myślę, to include to zwykła funkcja, więc jeśli warunek nie zachodzi, to nawet nie bierze pod uwagę wykonania tej funkcji i dołączenia kodu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wczyta tylko te, które spełniają warunki swoją drogą powinieneś pomyśleć nad czymś elegantrzym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) bo co za dużo to nie zdrowo W jakim sensie niezdrowo? Że kod zagmatwany, czy nie jest to najwydajniejszy sposób? Ja mam 100 plików do includowania a za jednym wykonaniem skryptu jedynie kilka spełnia warunki. Poza tym muszę includować, bo tak jeden plik php miałby 6000 linii kodu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) No chyba, że da się to zrobić jakoś inaczej, nie wiem, obiektowo, czy coś... Ale jeśli chodzi tylko o spoób zapisu, to mi odpowiada i łapię się w tym na razie. EDIT ::: Notatka: Począwszy od PHP 4.0.2, zachowanie instrukcji jest następujące: require() będzie zawsze próbować odczytać plik docelowy, nawet jeśli linia w której ona się znajduje nigdy nie zostanie wykonana. Instrukcja warunkowa nie wpływa na działanie require(). Jednakże, jeśli linia, w której pojawia się require() nie zostaje wykonana, zawartość pliku wczytywanego też nie zostaje wykonana. Podobnie, instrukcje pętli nie wpływają na działanie require(). Chociaż kod zawarty w pliku docelowy wciąż jest podmiotem pętli, require() działa tylko raz. Cytat z manuala. Nie ma nic odnośnie include, ale to przecież to samo, tylko różnią się typem zwracanego błędu. I co Wy na to? Ten post edytował El Wieczor 2.06.2007, 16:35:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 13:55 |