![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jeszcze nigdy w ruby nie programowałem, ale pewnie kiedyś się skuszę.
Co do fenomenu tego języka - cóż ja już od dawna słyszę, że niedługo ruby będzie bardzo popularny i takie tam. Niestety cały czas kończy się tylko na takich zapowiedziach - nadal mikroskopijny procent hostingodawców oferuje wsparcie dla tego języka. Powoli już przestaje wierzyć w ten fenomen. Inna sprawa, że sam język wygląda dla mnie dość ciekawie, ale równie ważne co sam język jest dla mnie IDE. Np. C# jest genialny, ale nikt by pewnie go nie docenił gdyby nie VS. Php ma swoje phpIde czy Zend Studio - a jak to jest z Rubym? Jest coś co sprawia, że będę miał wszystko czego potrzebuje w jednym miejscu, coś co podpowie mi składnie gdy wpiszę 5.[ctrl+spacja] nawet dla własnych metod/właściwości, coś co wskaże mi błędy składniowe itd itp? Jak wygląda sprawa z gotowymi rozwiązaniami - dla php jest mnóstwo projektów - mam QuickForms do obsługi formularzy, Propel'a do baz danych itd itp, ale oprócz tego mam setki różnych dziwnych klas takich jak np generatory kodów kreskowych - takie banalne rzeczy, które sprawiają, że nie muszę wszystkiego pisać od początku. Dzięki popularności php mam klase do niemal wszystkiego - czy to samo będę miał w ruby? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nadal mikroskopijny procent hostingodawców oferuje wsparcie dla tego języka. Powoli już przestaje wierzyć w ten fenomen. nie wiem dlaczego fenomen języka ma zależeć od wsparcia firm hostingowych.. aplikacje www pisane w rails/ruby zazwyczaj umieszcza się na dedykach.. Php ma swoje phpIde czy Zend Studio - a jak to jest z Rubym? Jest coś co sprawia, że będę miał wszystko czego potrzebuje w jednym miejscu, coś co podpowie mi składnie gdy wpiszę 5.[ctrl+spacja] nawet dla własnych metod/właściwości, coś co wskaże mi błędy składniowe itd itp? RadRails, NetBeans, RubyInSteel, Archano, Komodo, JEdit(+plugins) .. i cała reszta bardziej lub mniej godnych polecenia Jak wygląda sprawa z gotowymi rozwiązaniami - dla php jest mnóstwo projektów - mam QuickForms do obsługi formularzy, Propel'a do baz danych itd itp, ale oprócz tego mam setki różnych dziwnych klas takich jak np generatory kodów kreskowych - takie banalne rzeczy, które sprawiają, że nie muszę wszystkiego pisać od początku. Dzięki popularności php mam klase do niemal wszystkiego - czy to samo będę miał w ruby? np http://wiki.rubyonrails.org/rails/pages/Plugins |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:01 |