![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP5 to wciąż znikomy procent instalacji PHP na świecie, więc większość programistów PHP prawdopodobnie nie dotarła jeszcze do miejsca, w którym PHPowy OO staje się kulą u nogi. Pod tym względem Ruby to inny świat, elastyczny i przyjazny.
Większość obserwatorów postrzega Ruby tylko przez pryzmat RoR, który moim zdaniem jakościowo wyprzedza większość innych frameworków na sporą odległość. Faktem jest, że PHP cierpi na syndrom języka dla dzieciaków. Dzieciaki po liźnięciu programowania przeskakuję na .NET czy Javę. Ruby jest przeciwieństwem PHP w tej dziedzinie i przyciąga elitę doświadczonych programistów (np. Martin Fowler). To w widoczny sposób przekłada się na jakość dostępnego kodu. Problemy poruszane w środowisku Ruby są też jakby z innego poziomu abstrakcji. Fakty na niekorzyść Ruby/RoR: * Ruby ma powolny interpreter * RoR zasadniczo nie jest używalny bez dostępu do shella na serwerze produkcyjnym * składnia Ruby nie jest intuicyjna dla osób, które wychowały się na językach PASCALopodobnych Pamiętajcie, że ignorując inne niż swój podstawowy języki programowania każdy programista skazuje się na niebyt w perspektywie kilku lat. Ruby będzie jednym ze znaczących graczy na przyszłych platformach, o czym świadczy choćby włączenie go przez MS do swojej platformy Flashopodobnej (Python też tam jest). Pod rozwagę podaję link do statystyk używalności PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 14:53 |