![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek po reorganizacji forum chcielibyśmy zaproponować wam temat dotyczący mapowania tabel z baz danych na obiekty w PHP.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak to jest w innych ORM'ach ale właśnie zaczynam uczyć się propela i tam jest to dosyć ciekawie rozwiązane.
Z miejsca masz wygenerowane metody, służące do robienia joinow po foreign key. Możesz zarówno pobrać tylko jedną wybraną tablę, złączyć ją z jakąś tabelą, albo złączyć ją ze wszystkimi możliwymi tabelami. Poza tym zawsze zostaje ci samemu odczytać odpowiednie dane wywołując odpowiednie zapytanie sql i użyć metody populateObject, która służy do wypełnienia obiektów ręcznie pobranymi danymi. Ogólnie ORM'y (na przykładzie propela) mają swoje wady - chociażby dość duża ilośc kodu do przeparsowania (klasy propela są dość sporawe), ale jeśli chodzi o optymalność zapytań sql to zawsze idze je jakoś podrasować. Trzeba tylko sobie zdawać sprawę, że mechanizmy takie jak propel są po to, aby ułatwiać standardowe zadania i proste operacje - jeśli chodzi o te bardziej złożone to nikt tego za programistę nie zrobi. Do niedawna miałem podobne zdanie do Ciebie, ale teraz gdy poznaje propela (dzięki właśnie temu tematowi) to zmieniam poglądy. Propel zdjął ze mnie konieczność pisania banalnego kodu do operacji CRUD i mogę się bardziej skupić nad logiką aplikacji jako całości. Jeśli chodzi o wydajność - to zgodzę się, że ORM nigdy nie będzie tak wydajny jak własne klasy - ale nie są to różnice na tyle duże aby sobie nimi zaprzątać głowę - co z tego, że aplikacja będzie chodziła 0,05s wolniej, jeśli dzięki temu zamiast pisać ją przez dwa tygodnie, zrobię to w 4-5 dni. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:18 |