Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czemu programista PHP musi oznaczać Grafik?, oferty pracy
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
bardzo mnie zastanwia, czemu firmy poszukujący programistów PHP wymagają znajomości (X)HTML, CSS/JS oraz najlepiej jeszcze Flasha? Przecież programista!=grafik. Grafik to człowiek z wyczuciem estetycznym, artysta. Programista to też artysta, ale w inny sposób - nie umie tworzyć rzeczy ładnych w powszechnym rozumieniu. Osobiście uważam te dwie role za skrajnie oddzielne. Ktoś podziela moje zdanie, czy też moje narzekania są odosobnione (jestem ciekaw bo nie wiem jak się ustosunkować do problemu, a chcę znaleźć jakąś pracę).

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Zeman

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeśli by rozumować, że programista jest tylko od klepania kodu i pociecia grafiki, grafik przygotowywuje tylko grafike w photoshopie, to pozostaje klopot kto ustawi kolorystyke i wyglad czcionek, wyglad borderow, jednym slowem style. Grafik ma zmysł plastyczny, ale nie ma pojecia co to jest CSS, programista zna CSS ale mu słoń nadepnął na oko.. Moim zdaniem jest kilka sensownie działających podejść:
1. Grafik zna HTML / XHTML, zna CSS i przygotowywuje grafike, tnie, składa w XHTML, robi style, ew. templejty, po pracy programistów ew. poprawia po nich niedociągnięcia graficzne.
2. Istnieje trzecia osoba - HTMLowiec, wtedy grafik niby nie musi znac styli, dobrze jednak zeby znal HTMLa chociaz mniej wiecej.
3. Grafik robi grafike, jednak zna troche HTMLa, reszte robi programista, bo jest obdarzony talentem.
4. Grafik, htmlowiec i programista to jedna i ta sama osoba, to sie czesto nie zdarza zeby programista mial jeszcze zdolnosci plastyczne i byl w obu rzeczach dobry. Wtedy oczywiscie moze wszystko sam robic.

Pracodawca bedzie wolal zatrudnic 1 osobe zamiast 3. Oczywiscie nie oznacza to ze bedzie on wydajny za te 3 osoby, choc pracodawca tak by najlepiej chcial, no niestety tak to juz jest.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 23:24