Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> gry programistyczne
kris_

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej!

Dla tych wszystkich ktorzy lubia programowac w php mam propozycje malej wojny programistyczno-intelektualnej.
Kazdy kto ma jakis pomysl na zakrecony program w ktorym mozna pokazac co sie potrafi rzuca go na forum i kto chce probuje zmierzyc sie z napisaniem go.

Oto moja pierwsza propozycja.
Nalezy napisac program ktory znajdzie liczbe najblizsza liczbie 10^16, podzielna przez 10841 , mniejsza od 10^16 , ktora czytana od przodu i od tylu wyglada identycznie.

Jezeli ktos czegos nie rozumie to sluze pomoca.

Pomysl nie jest moj, ale mysle ze to swietne zadanie w ktorym mozna sie sprawdzic.
Moj prog w php na celku 333 daje wynik w okolo 90 sec.

Powodzenia!

Kris
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
FiDO

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

IMHO dobry pomysl..
Moze nic nie wymysle bo nie jestem na tym poziomie, zeby wymyslac takie zadanka, ale jak cos fajnego znajde to podrzuce.. swoja droga mozna takich zadan znalezc cale mnostwo w necie, bo tego typu konkursow algorytmicznych jest/bylo niemalo.
Tylko troche lipa z mierzeniem wydajnosci. Zeby to bylo obiektywne ow "konkurs" musialby miec okreslony czas, potem zbieranie prac i mierzenie wynikow u jednej osoby na tym samym kompie, bo takie porownywanie wynikow to bez sens.. nawet jak kazdy poda dokladne parametry kompa to i tak nie da sie tego przeliczyc (2 takie same kompy moga miec rozniace sie troche wydajnosci... wszystko zalezy kto je jak zoptymalizowal (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Zapewne roznice bylyby nawet mierzac na tym samym kompie na roznych systemach.

Apropo tego zadanka to czy php ma obsluge takich duzych liczb (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Jakby nie patrzec liczba 10^16 jest calkiem blisko najwiekszej dopuszczalnej bezznakowej calkowitej liczby 64-bitowej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:22