Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czy moj model to MVC?
qbal

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam

Mam pytanie czy taki model aplikacji jak podalem ponizej moge uznac za model MVC?

Kod
       MODEL         |                                kontroler                                        |     widok
---------------------|---------------------------------------------------------------------------------|-------------------            
baza danych <--> DBO |<--> klasy przetwarzajace dane z bazy <-->| pliki poszczegolnych podstron serwisu|<--> szablony Samrty
                     |                                          | obsluguja one zadania GET i POST     |

w typowym MVC powinien byc jeden kontroler. Ja mam osobne dla kazdej strony np. osobne dla index.php, osobne dla przegladania artykulow, osobne dla dodawania artykulow. kazde przetwazaja parametry GET i POST, SESSION tylko w obrebie swojej strony, oraz wywoluja klasy do pobrania i przetworzenia danych z bazy

Ten post edytował qbal 15.03.2007, 14:34:34
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
bartek00

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wedlug mnie glowny problem polega na tym, ze probujecie w swojej wyobrazni skonfrontowac pomysl z korzystaniem przez view z model ze sposobem dzialania framework (na podstawie MVC), na ktorym pracujecie.
Drugim problemem jest to, ze nie staracie sie znalezc pozytywow tego rozwiazania (moze dlatego, ze nie chcecie miec zmieszania co jest poprawne, a co nie).

Cytat
bartek00: co do tego przykladu z adminami... W przypadku błedu, który wyłapie w kontrolerze wole zmienic widok na jakis defaultowy bledu i jako parametr dac mu tresc błedu...

Nie widze przeszkody, aby rozwiazac to w ten sposob (tylko nie piszcie, ze sie nie da poniewaz nie da sie tego zrobic w jakims tam framework). Kwestia gustu.

Cytat
nie to że struktura danych się zmieni, tylko konstrukcja relacji między kontrolerami a modelami, czyli przy reorganizacji modeli (bo przy rozbudowie serwisu może się zdarzyć) i wtedy jak jakiś widok korzysta z modelu bezpośrednio i ten model jest właśnie zmieniany, to widok też musi być poprawiony, a chyba nie o to chodzi?

Dlugo sie zastanawialem nad odpowiedzia na temat twojej wypowiedzi cytowanej wyzej, Sedziwoj. Naprawde nie wiem jak mam sie do tego ustosunkowac, a chcialbym do kazdej wypowiedzi w tym temacie. Zmiany o ktorych mowisz wydaja sie fundamentalne. Jesli sa takie wymagane podczas rozbudowywania serwisu to chyba bylo cos zle zaplanowane u samych podstaw. Moze sie zle zrozumielismy.

Pozdrawiam

Ten post edytował bartek00 15.04.2007, 16:40:38
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:42