Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czy moj model to MVC?
qbal

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam

Mam pytanie czy taki model aplikacji jak podalem ponizej moge uznac za model MVC?

Kod
       MODEL         |                                kontroler                                        |     widok
---------------------|---------------------------------------------------------------------------------|-------------------            
baza danych <--> DBO |<--> klasy przetwarzajace dane z bazy <-->| pliki poszczegolnych podstron serwisu|<--> szablony Samrty
                     |                                          | obsluguja one zadania GET i POST     |

w typowym MVC powinien byc jeden kontroler. Ja mam osobne dla kazdej strony np. osobne dla index.php, osobne dla przegladania artykulow, osobne dla dodawania artykulow. kazde przetwazaja parametry GET i POST, SESSION tylko w obrebie swojej strony, oraz wywoluja klasy do pobrania i przetworzenia danych z bazy

Ten post edytował qbal 15.03.2007, 14:34:34
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
bartek00

-----

Wedlug mnie idea view polega na tym aby wiedzial skad pobierac dane i je w odpowiedni swoj wlasny sposob wyswietlac. Jesli dane, to pobierane z model. Ingerencja controller ogranicza sie tylko do wydawania rozkazow dla view w jaki sposob, a nie skad pobierac te dane.

Cytat
A ja sie nie zgadzam. Widok moze pobrac tylko to na co mu kontroler pozwoli. Nie moze mieć wolnej reki co do wyboru.

Tutaj sie nic nie zmienia. To controller steruje, wydajac rozkazy, tym w jaki sposob view ma pobierac dane. Nie oznacza to ze ma wskazywac za kazdym razem zrodlo tych danych (model).

Cytat
Ma miec z góry okreslone ze może miec to i tamto. KONIEC

Wlasnie dlatego view moze korzystac z model.

Cytat
Aby jak struktura aplikacji ulegnie zmianie widoki nie musiały, bo chyba do tego dążymy aby części działały niezależnie, a MVC to jest jedna z druk, która na pewno się rozwinie. Już teraz przecież już teraz izolujemy kontroler od struktury danych, aby jak ta się zmieni to modyfikujemy modele i tyle, reszta sobie dalej działa.

Przeciez w tej kwestii nic sie nie zmienilo.

Poza tym istnieje linia pomiedzy dwoma etapami aplikacji : logika oraz wyglad. Podczas pierwszego etapu uruchamia sie controller, ktory moze zmieniac, dodawac, usuwac dane, wtedy wykorzystuje do tego zadania modele. Gdy caly proces sie zakonczy ustawia odpowiedni view, ktory ma wyswietlic dane. I teraz czy jest potrzeba obciazania controller w fazie logiki aby pbieral dane z modelu i przekazywal je do view ? Wedlug mnie w tym momencie konczy sie logika i zaczyna sie wyglad. Uruchamia sie view i on bezposrednio z zrodla danych (model) pobiera dane do wyswietlania. Wyswietla je. Koniec.

Pozdrawiam
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Cytat(bartek00 @ 15.04.2007, 09:10:36 ) *
Przeciez w tej kwestii nic sie nie zmienilo.

A właśnie że tak, bo przy zmianie modeli musisz zmienić widoki, a widoki moim zdaniem powinny być zmieniane jedynie przy zmianie kontrolera.
Do tego jak wystąpi błąd przy pobieraniu danych z modelu, to w przypadku kiedy to kontroler go obsługuje, można zmienić z jakiego widoku będzie się korzystało.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.03.2026 - 07:58