Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] postepowanie z obrazem
fernet

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W projekcie jaki prowadze zachodzi potrzeba utworzenia minatur od uploadowango zdjecia. Nie mam najmnijszych watpliwoasci co do tego ze przesylane zdjecie musze odpowiednio sformatowac i zapisac odpowiednio utworzone zjdecie. To co mnie nurtuje i tego tez dotyczy moje pytanie to sposob postepowania z minaturami. Powinienem przy upload tworzyc dodatkowo miniature obciazajac tym dysk czy tez przy kazdym odwolaniu formatowac miniature ze zdjecia jakie przechowuje na dysku obciazajac tym procesor.

Za pomoc i zainteresowania z gory dziekuje i pozdrwaiam...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
cicik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja powiem tak.
Popełniłem kiedyś sklep internetowy do sprzedaży fotek. Możliwości były dosyć wypaśne, zamawianie fotki w różnych rozmiarach, wysyłanie ekartek etc.
Fotka na serwerze była tylkow najwiekszej wersji i jak klient coś zamawiał to odpowiednio skrypt zmniejszał tę fotkę i wysyłał klientowi. Strona chodzi na serwerze jednej z najbardziej znanych polskich firm hostingowych.

Powiem tak:
Gdybym miał teraz napisać coś takiego zrobiłbym jakieś cachowanie wygenerowanych mniejszych zdjęć.
Niestety masowe dynamiczne generowanie miniatur zwłaszcza z dużych zdjęć pozostawi ślad na każdym procesorze zwłaszcza na takim, na którym chodzi kilkadziesiąt innych nienajoptymalniej napisanych stron.
Zgadza się... zurzycie dysku może być kosmiczne w przypadku cachowania miniatur. Ale powierzchnię dyskowąna serwerze można dokupić, a mocy procesora nie.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 22:01