![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na wstępie muszę zaznaczyć że jestem tu nowy
![]() Mój problem polega na tym, że gdy tworzę dwie tabele wraz z relacją jeden do wielu to jakoś nie widzę efektu działania tejże relacji. Przejdźmy do konkretów. Oto przykładowe tabele, które tworzę w bazie:
Nie wiem czy dobrze rozumiem ideę relacji tych dwóch tabel (wyprowadźcie mnie ewentualnie z błędu), ale wydaje mi się, że nie powinno się dać dodać rekordu do tabeli 'pracownik' jeśli zawierał będzie identyfikator 'id_adres', którego nie ma w tabeli 'adres'. A tutaj niestety daje się dodać taki rekord. Podpowiedzcie ja zrobić, żeby nie dało się dodać takiego rekordu no i aby dane kaskadowo usuwały się i aktualizowały. Moja wersja serwera to: 4.0.24_Debian-10sarge2-log Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
po pierwsze:
Nie okresliles ENGINE=InnoDB, wiec domyslnie poszlo MyISAM, ktore nie posiada relacji ![]() po drugie: przekombinowales. Zakladam ze jeden adres moze byc przypisany tylko do jednego pracownika, wiec robienie na te okazje dwoch tabel jest ciut bezsensu. No chyba ze masz inne zalozenia to przepraszam ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 11:36 |