Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php]+[mssql] porównywanie zawartości formularza z zawartościa bazy danych
bigart

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

mam następujący problem

musze zrobic zmiane hasła poprzez stronke

a wygladac to ma w ten sposob ze uzytkownik wpisuje pesel imie zanwisko date urodzenia numer dowodu itd

(oczywiscie kazdy kto chce to zrobic jest juz w bazie danych)

chodzi mi o to jak zrobic taka funkcje sprawdzajaca w php która w momencie wpisania w formularzu danych sprawdzi czy zgadzaja sie one z tym co jest w bazie danych i jezeli nie to wywali blad a jezeli tak to dopusci do zmiany hasla

prosze o pomoc....

1. <?php
  2. if (!$wynik["nazwisko"])
  3.  
  4. echo "blad";
  5. exit ;
  6. ?>

czy taki zapis jest poprawny ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
plisek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kod
if (!$wynik["nazwisko"])

to sprwadza tylko czy istnieje zmienna wynik[nazwisko], a powinno sprawdzać czy jest zgodna z wartością w bazie.

wg mnie powinieneś:
- pobrać dane od uzytkownika poprzez formularz (przesłac je metoda post lub get)
- sprwdzić czy istnieje rekord w bazie, gdzie dane z formularza są zgodne z danymi w bazie (czyli znaleść w bazie rekord wykorzystując instrukcje sql - select kolumna/y from tablica where wartosc=element z tablicy POST/GET )
- jeżeli użytkownik istnieje, ma do dyspozycji dodatkowe pole formuarza , gdzie może wprowadzić nową wartośc hasła.
- a następnie zapisać wartość hasła do bazy. dobrą parktyką jest kodowanie go np md5 i trzymanie zakodowanej wartości hasła.

formularz który napisałeś nie zapisuje ani nie porownuje nic w bazie. poczytaj o tworzeniu zapytań w mysql
zwróc szczególna uwagę na mysql_query w php i instrukcjach select i update w mysql

pozdr
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 18:55