![]() |
![]() |
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
I oto bez udziału kosmitów, bez pomocy azteków czy czyjejkolwiek pomocy powstał u mnie na kompie pierwszy W PEŁNI SPRAWNY DEKODER MD5. Aktualna wersja pozwala na zdekodowanie md5 którego wartość nie jest dłuższa niż 3 znaki. Może to troche mało - ale to już coś.
Jeżeli ktoś jest nim zainteresowany to prosze o PW wtedy wyśle wersję która ten generator tworzy, ponieważ chwilowo niebędę rozsyłał podstawowego generatora. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bosh po co wy wywazacie otwarte drzwi?
Program crack i temu podobne maja dwie metody szialania. Albo podstawiaja po kolei wszystkei znaki z wybranego zakresu, albo uzywaja slownika i podstawiaja slowa ze slownika z ewentualnymi modyfikacjami tych slow (np dodawanie liczb itd). Kiedys jak sie bawilem w chackowanie to juz na 486 dx 100 dawalo sie podstawiac 10000 slow pod jedno haslo na sekunde, nie wiem ile wyciagaja obecne kompy, slyszlem ze obecne crackery moga wykorzystywac nawet klocki kart graficznych do przyspieszenia crackowania i ze sa np dostepne specjalne karty do kompow ktore przyspieszaja crackowanie. Normalnie zakryptowane haslo sklada sie z dwoch czesci. tzw seed ktory jest na poczatku i dalej zakryptowana wiadomosc. nie pamietam jak to jest w md5 ale w des seed ma 2 pierwsze znaki a np przy kodowaniu hasla 8 znakowego jest w ./etc/passwd 13 zakryptowanych znaczkow. Do biblioteki kryptacyjnej podstawia sie tego seed'a i haslo ktore uwazamy ze jest zakryptowane i jezeli otrzymamy identyczny string jak zakryptowany to znaczy ze znalezlismy haslo. Nie istnieje inna metoda dekryptowania tego rodzaju kluczy (no chyba ze zaszla jakas rewolucja w kryptacji o ktorej nie wiem) i trzeba podstawiac wszystkie stringi metoda brutal force! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:41 |