![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chcialbym prosic o porade dotyczaca kupna switcha. Jakie marki czy modele polecacie? Z tego co wiem to chyba 3Com przoduje na rynku urzadzen sieciowych, jednak jest to drogie rozwiazanie, a mnie chodzi o ekonomiczne rozwiazanie. Tym bardziej ze siec jest niewielka i niepotrzebuje super sprzetu.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat co sadzicie o hubach? Moja siec sklada sie z 7 kompow na sdi, wiec predkosci sa nieimponujace wiec moze wystarczy hub?
Baba jestem, ale swoje wiem. Kupuj hub-y! A sieć w standarcie Arcnet dla dziesięciu kompów to pewnie pokosztowałaby z półtorej stówy(z kartami włacznie) możesz jeszcze do kompletu kupić sobie komputerki pentum 200MMX też tańsze niż dzisiejsze oferty sklepowe(właśnie widziałam ofertę jakiejś wyprzedarzy). A tak poważnie: Nie jestem przekonana o słuszności inwestowania w stare technologie. Z tego co się orientuję, to hub-y oferują połączenia typu śmietnik, czyli wszystko do wszystkich, a adresat niech sam sobie szuka swoich pakietów, tymczasem switche zapewniają przesyłanie pakiecików od IP do IP, więc odpada problem kolizji i innego korkowania. Teraz Twoja sieć to kilka kompów, a skąd wiesz, czego będziesz potrzebaował za pół roku ?... Może się okazać, że 100MB to i tak za mało (szczególnie jak pojawi się jakaś nowa gra w stylu Counter Strike, cudna do grania, tyle, że np, z fatalnym interfacem sieciowym !! ) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:45 |