![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z polskimi znakami podczas sortowania tablicy. Używam takiego kodu do sortowania: Kod function sortowanie($x, $y)
{ if ($x[1] == $y[1]) return 0; else if ($x[1] < $y[1]) return -1; else return 1; } usort($tablica, sortowanie); Skrypt sortuje "zwykłe" wyrazy w tablicy, a te zaczynające się na np. "ś", przerzuca na sam koniec tablicy. Wcale mu się nie dziwię, bo php nie wie gdzie w alfabecie znajduje się litera "ś". Czy jest jakiś sposób na poprawienie tego? Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kurtz, mi to nie działa - sortuje tak, jakby polskie znaki znajdowały się za literą "z". Mam php 4.3.1 pod win więc powinno działać :-|
Pisałem kiedyś, że pod windowsem może to nie działać bo locale to jest patent generalnie uniksowy. Stąd też było kiedyś moje pytanie, czy php pod windows rzeczywiście emuluje locale czy te funkcje (setlocale() i pochodne) są tylko zaślepkami, które nic nie robią. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 05:47 |