![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Były już długie dyskusje o MVC, jeszcze dłuższe o budowie jądra... Proponuje by rozpocząc dyskusje na temat, jak w naszej aplikacji umożliwić programiście piasnie dowolnych rozszerzeń. Chodzi mi o Pluginy. Niektóre skrypty (phpBB) rozwiązują to na zasadzie zwykłej edycji kodu, inne (WordPress) udostępniają specjalne API. Jak Wy widzicie budowe takiego systemu? Powiesz szczerze, że nigdy nad takim czymś nie myślałem i nie robiłem nic w tym rodzaju więc w pierwszym poscie nie opisze swojego sposobu, bo go po prostu nie mam. Licze na Waszą inwencję i na to iż temat się przyjmie :] Czyli podsumowując: Jak stworzyć dobre API dla Pluginów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Imho @nasty_psycho już dobrze kombinuje:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=260817 NuLL podał dobry przykład Wordpressa, jednakże pluginy sa jedynie ładowane a przy większej organizacji danych trzeba funkcje do templata wstrzykiwac samemu. Drobna uwaga to to, że dobrze jest to zrobione, że opcje same dodają się do górnego menu (super). Cytat Hola, hola, powoli. Ale to co pokazałeś z Rapide to raczej Filtry i implementacja Intercepting Filter. W temacie chodzi o coś innego, przeczytaj jeszcze raz od początku. Strzałek, nie patrz teraz pod kątem co to jest i jak ładowane, ale jak to wykorzystujemy. Możemy zrobić sobie plugin, który będzie integrował w tablice $_GET i $_POST, który wykryje włączone/wyłączone magic quotes i wykona odpowiednie kroi przed executem jakiegokolwiek kontrolera. Odbiegając od filozofii... pojawił się tutaj post, w którym został poruszony problem dajmy na to bbcode w odpowiednich miejscach aplikacji, np w treści newsa, ale w komentarzach już nie. Nie jestem pewnien, czy możliwy jest superelastyczny sposób, aby przefiltrować takie dane. Jeżeli chceilibyśmy sprawdzac czy istnieje ewentalny plugin do załóżmy obiektu newsa. Każdny news potraktujmy jako obiekt:
sprawdzimy czy jest plugin do przefiltrowania tytułu newsa i podejmiemy odpowiednie ktoki, jednaże w treści bbcode by nie został użyty. Wydłuża się tutaj czas działania apliacji o więcej niż "troszkę". Tak jak to było powiediane wcześniej, nie ma uniwersalnego API do ładowania pluginów. Moim zdaniem ZAWSZE będzie potrzebna ingerencja programisty, chociażmy tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:09 |