![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie http://akcja.jakilinux.org/index.php pojawiła się petycja do do Wicepremiera Ludwika Dorna i Podsekretarza stanu w KPRM Pawła Wypycha
w sprawie zakupu oprogramowania dla instytucji państwowych. A więc dotyczy bardzo ważnej sprawy czyli marnotrawienia publicznych pieniędzy a także uzależnienia sie państwa od komercyjnych technologi,firm. Zachęcam forumowiczów do przeczytania i podpisania sie pod petycją. Ten post edytował wijet 1.04.2007, 11:58:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dodam kilka moich spostrzeżeń:
- linux (przynajmniej Ubuntu/Kubuntu) nie jest w użytkowaniu trudniejszym systemem od Win. Jeśli ktoś mi powie, że jest to pozostaje mi się tylko śmiać. Prawda, że momentami trudniej go skonfigurować, jeśli całe życie się korzysta z produktów MS, ale tego Panie w Zus nie robią. Z ich punktu widzenia obsługa linuxa jest identyczna z obsługą windowsa i szkoleń nie będzie trzeba im robić. Moja dziewczyna jakoś nie potrzebowała - siadła i zaczęła w firmie pracować a asem informatyki nie jest. - jeśli mowa o standardowej pani z okienka to ona na prawdę nie musi mieć MS Offica. Sam kiedyś pracowałem w firmie, gdzie na 2-3 stanowiskach był MSOffice a na pozostałych kompach był OO - większość nawet tego pewnie nie zauważyła. MSOffice był - ale szczerze mówiąc sam nie wiem po co, bo w standardowych zastosowaniach te produkty NICZYM się nie różnią. - przejście skokowe na linuxa byłoby trudne - większość softu pewnie jest napisana dla windowsa. Ale przejście na offica - sorry 95% z tych 25000 pań pewnie nawet go nie używa jak znam życie. Kupowanie MSOffica jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Jeśli, któryś urzędnik potrzebuje (naprawdę potrzebuje) MS Offica to ok, ale większość go nie potrzebuje i to jest FAKT. - skoro wiele firm zmusza się do oszczędności to nie widzę problemu w tym, żeby robiły to instytucje państwowe. Gdyby mieli wyrzucać swoje pieniądze, to pewnie inaczej podeszliby do tematu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:03 |