![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie http://akcja.jakilinux.org/index.php pojawiła się petycja do do Wicepremiera Ludwika Dorna i Podsekretarza stanu w KPRM Pawła Wypycha
w sprawie zakupu oprogramowania dla instytucji państwowych. A więc dotyczy bardzo ważnej sprawy czyli marnotrawienia publicznych pieniędzy a także uzależnienia sie państwa od komercyjnych technologi,firm. Zachęcam forumowiczów do przeczytania i podpisania sie pod petycją. Ten post edytował wijet 1.04.2007, 11:58:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@athabus: Sam sobie odpowiedziałeś: MS office jest nieco lepszy od OO w zaawansowanych funkcjach. Kolejna sprawa to kompatybilność, nie zapominaj, że potencjalny odbiorca (zarówno inny urzędas, z innego instytutu, jak i zwykły szarak) posiada u siebie MS Office. Kolejna sprawa, makra, których pełno z urzędowych dokumentach. Większość z nich pisana pod MS Office. Konwersja do PDF? Proszę, też za darmo.
Rozumiem, że wszyscy, którzy myślą, że idea Otwartego Oprogramowanie jest bardzo słuszna, powywieszałaby tych, którzy na swoich komputerach mają MS Office (i co najgorsze - legalne!). Ale każdy, kto miałby poważną firmę i bez względu na to, skąd firma ta miałaby pieniądze, zdecydowałby się na kupienie "bezpiecznego" oprogramowanie, tj. takiego, które będzie obsługiwało wszystko to, co do tej pory jest używane w Urzędach. Jeżeli chodzi o wymogi dot. OpenDocument, to z tego co mi się wydaje, to powoli Office 2007 zaczyna wspierać OD. Zapewne MS pomyśli o wstecznej kompatybilności i wyda odpowiedni SP dla 2003, który także pozwoli korzystać z OpenDocument. Żeby nie było, że jestem wielbicielem Microsoftu, to powiem, że sam na dysku mam OpenOffice obok MS. Instytucje państwowe od wielu lat pracują na dokumentach z makrami oraz bazami Access. Skoro wybrali MSO, a nie OpenOffice, to musieli się dobrze zastanowić. Przecież równie dobrze mogliby wrzucić OpenOffice, doszkolić pracowników, zapewnić dobre wsparcie techczniczne, i wyniosłoby to ok. 35 milionów złotych (nie wiem ile, tak strzelam), a resztę kasy wydać na nowy kurort wypoczynkowy w Sopocie. Ale czy to by coś zmieniło? Nie wiem, narazie wiem tyle, że wybrali MSO (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro wybrali MSO, a nie OpenOffice, to musieli się dobrze zastanowić. Gratuluje wiary w ludzi którzy decydują o tym jaki soft ma być używany. Gdyby tu nie chodziło "państwowe" pieniądze to może bym jeszcze dodał "wiara czyni cuda", oraz "błogosławieni którzy uwierzyli a nie widzieli". Tyle że to marnotrawienie pieniędzy nie jest akurat śmieszne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 21:42 |