![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie http://akcja.jakilinux.org/index.php pojawiła się petycja do do Wicepremiera Ludwika Dorna i Podsekretarza stanu w KPRM Pawła Wypycha
w sprawie zakupu oprogramowania dla instytucji państwowych. A więc dotyczy bardzo ważnej sprawy czyli marnotrawienia publicznych pieniędzy a także uzależnienia sie państwa od komercyjnych technologi,firm. Zachęcam forumowiczów do przeczytania i podpisania sie pod petycją. Ten post edytował wijet 1.04.2007, 11:58:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym poznać popularne zastosowania MS w których OO jest gorszy. W zasadzie formatowanie, style, pola itd - wszystko to działa tak samo w obu produktach. Tak między nami to urzędnikom w 95% wystarczył by notatnik albo coś podobnego - mam styczność z wieloma takimi ludźmi, którzy centrują tekst przy użyciu spacji itd. Kiedyś OO był niestabilny i wolny, ale ostatnio używam go regularnie do pisania krótszych i dłuższych dokumentów i szczerze mówiąc to nawet wolę go od MS Offica bo mam od razu eksport do pdf'a.
Co do szkoleń - jestem na 90% pewien, że większość urzędników nawet nie zauważyłaby różnicy - te programy są praktycznie identyczne z zewnątrz. Ja osobiście jestem jak najbardziej za i ten list podpiszę. Moja dziewczyna - socjolog - nie potrzebowała nawet instruktarzu gdy przesiadała się na Ubuntu z OpenOfficem - po prostu usiadła i zaczęła pracować. edit @triateh - to raczej Ty nie masz racji. Jeśli wijet płaci podatki to jak najbardziej jest to jego sprawa na co idą jego pieniądze to po "a", a po "b" w czym według Ciebie OO ustępuję MS Office? MS office jest nieco lepszy od OO w zaawansowanych funkcjach - gdy np. piszesz książkę itp może je wykorzystasz, ale jeśli chodzi o podstawową edycję dokumentów to nie ma różnicy. A stwierdzenie, że nie dorasta MS Office do pięt sprawia, że myślę, że nigdy nie używałeś na poważnie OO. Ten post edytował athabus 1.04.2007, 14:59:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 12:05 |