![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcję ob_start() można wykorzystać na 2 sposoby:
1. do buforowania pobranych stron 2. (najczęściej) do ominięcia komunikatu "(...)headers already sent by (...)" Ostatnio spotkałem się z opinią, że wykorzystywanie ob_start() do drugiego przypadku jest jak stosowanie globali.. Dlatego też chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Czy uważacie, że to "błąd programistyczny"? Przecież nie raz chcemy przekierować stronę za pomocą header('Location: ' . 'http://somehost/somesite/'); ale to zależy od pewnych warunków i nie da się wcześniej uniknąć nie wysyłnia danych do przęglądakri.. (?) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Jarod masz z tym problem bo cały czas trzymasz się argumentacji, którą deje Ci błędne założenie z jakimś lipnym plikiem nagłówka.
Masz jakiś head.php, w nim jakiś nagłówek, jakiś html. I bezmyślnie zawsze go dołączasz. Nic więc dziwnego, że potem są problemy z nagłówkami bo coś już zostało wysłane. A rozwiązaniem jest banalne i nie rozumiem dlaczego je odrzucasz. Najpierw decydujesz jakie nagłówki wysłać a potem to robisz. Podany przez Ciebie przykład jest wręcz oczywisty. Formularz został wysłany? Nie: 1. Pokazujesz formularz Tak: 1. Odbierasz dane z niego i wysyłasz maila. 2. Pokazujesz formularz i komunikat, że maile wysłano. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz jakiś head.php, w nim jakiś nagłówek, jakiś html. I bezmyślnie zawsze go dołączasz. Nic więc dziwnego, że potem są problemy z nagłówkami bo coś już zostało wysłane. A rozwiązaniem jest banalne i nie rozumiem dlaczego je odrzucasz. Najpierw decydujesz jakie nagłówki wysłać a potem to robisz. Słyszałem, że nagłówki powinno się wysyłać tylko w sekcji head poprzez meta. Nie powinno się stosować header(). A skoro tak to jak zdecydować w pliku footer.php, który nagłówek wysłać skoro jeszcze tego nie wiem? ;/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 23:50 |