Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Zasadność stosowania ob_start()
Jarod

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Funkcję ob_start() można wykorzystać na 2 sposoby:
1. do buforowania pobranych stron
2. (najczęściej) do ominięcia komunikatu "(...)headers already sent by (...)"

Ostatnio spotkałem się z opinią, że wykorzystywanie ob_start() do drugiego przypadku jest jak stosowanie globali.. Dlatego też chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Czy uważacie, że to "błąd programistyczny"?

Przecież nie raz chcemy przekierować stronę za pomocą header('Location: ' . 'http://somehost/somesite/');
ale to zależy od pewnych warunków i nie da się wcześniej uniknąć nie wysyłnia danych do przęglądakri.. (?)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(J4r0d @ 19.03.2007, 22:38:53 ) *
Ostatnio spotkałem się z opinią, że wykorzystywanie ob_start() do drugiego przypadku jest jak stosowanie globali.. Dlatego też chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Czy uważacie, że to "błąd programistyczny"?
Dla mnie sprawa jest prosta, to jest oczywisty błąd.
Decyzja o tym co ma zostać wysłane użytkownikowi powinna zapaść zanim zaczniemy coś wysyłać.
Bo po co mamy mu wysyłać jakieś śmieci skoro nie jesteśmy czegoś pewni?

Cytat(J4r0d @ 19.03.2007, 22:38:53 ) *
Przecież nie raz chcemy przekierować stronę za pomocą header('Location: ' . 'http://somehost/somesite/');
ale to zależy od pewnych warunków i nie da się wcześniej uniknąć nie wysyłnia danych do przęglądakri.. (?)
To tutaj moje pytanie: Co ma piernik do wiatraka? Sprawdzanie warunków, z tego co wiem, nie powoduje wysłania danych do przeglądarki.
Wiec jest to żaden argument. Najpierw sprawdzamy i decydujemy się na to co wysłać a potem wysyłamy.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:57