![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jakie znacie darmowe narzedzia do projektowania baz danych? Powinny umozliwiac co najmniej stworzenie wizualnego diagramu bazy oraz wygenerowanie skryptu SQL dla MySQL. Najlepiej pod Linuksa i Windowsa (z naciskiem na Linuksa). Kiedys uzywalem DBDesigner4, ale chyba juz nie jest uaktualniany i mam problemy na Fedorze 6 - program szuka jakichs dziwnych bibliotek, ktorych nie ma w zadnym pakiecie. Co innego mozecie polecic? Google i Sourceforge jakos mi nie pomogly... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jest jakieś narzędzie, które na podstawie kodu SQL (tworzenie tabel) wygeneruje mi jakiś ładny obrazek struktury lub stworzy jakąś strukturę? Czy na podstawie kodu to nie wiem, ale jak masz dzialajaca baze to niektore programy moga sie z nia polaczyc i wygenerowac schemat (to tzw. reverse engineering). Wspomniany wyzej Azzurri Clay oferuje taka mozliwosc, jednak nie mialem okazji tego przetestowac. DBDesigner4 na przyklad odczytywal tabele, ale nie potrafil prawidlowo odczytac powiazan miedzy nimi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:33 |