![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zastanawiam sie, jak "uwolnić" mojego CRM'a od przeglądarki i serwera WWW... Natrafiłem na php-GTK ... i takie mam takie pytanie.. Czy ktoś experymentował z tym GTK... ? jak to wygląda w praktyce ? jak z instalacją u klienta? Prosze o jakieś opinie, spostrzeżenia.. Pozdr... P.S. Z tego co słyszałem, wyszla juzwersja nowa wersja php-GTK2 Ten post edytował kukix 24.09.2006, 17:48:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o php-GTK to po pierwsze musisz mieć całkowicie oddzieloną logikę od prezentacji, inaczej musiałbyś pisać praktycznie od nowa (ciekawą praktyką jest rozdzielanie programów na bibliotekę, która wykonuje to co program ma robić, np. libXXX oraz GUI, np. XXX). Potem wystarczy stworzyć interfejs, najlepiej w Glade, ale można też ręcznie (tzn. poprzez funkcje PHP). Pamiętaj też, że jeżeli masz php-GTK to aplikacje odpalają się lokalnie, a nie w systemie klient-serwer. Aby aplikacja działała w systemie klient-serwer musiałbyś zaprojektować jakiś protokół komunikacyjny, np. za pomocą AJAX'a.
A co do porównania z Delphi, to jest jeszcze wiele innych rozwiązań. Darmowych! Myślę, że znajdziesz wersję GTK+Glade którą mygłbyś odpalić na windowsie (pisząć w C). Są też różne wxWindows i takie tam, które mogą posłużyć za przenośne (platformowo) biblioteki okienek i z których możesz korzystać pisząc w C/C++/Pascal i nawet używając darmowych narzędzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:02 |