![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
problem mam pewnie dosc banalny, przejrzalam forum w poszukiwaniu podobnych watkow ale nadal nie do konca wiem jak to ugryzc. problem wyglada tak: mam prosta stronke na ktorej uzytkownik moze sobie przegladac rozne rzeczy z bazy danych. z baza lacze sie i wyswietlam dane przy pomocy php. dane ukazuja sie w tablicach i uzytkownik powinien miec mozliwosc ich wydruku. po kliknieciu na 'drukuj' otwiera sie nowe okno w ktorym powinny ukazac sie tabele z danymi, bez tych wszystkich reklam itd, czyli gotowe do druku. pytanie moje jak zrobic by w tym formularzu (xhtml) pokazywaly sie dane ktore wczesniej pobieralam przy pomocy php? tzn bez zbednego wklejania select z php do tego mojego formularza gotowego do wydruku? czyli jak przekazac dane pobrane z bazy przez plik test.php do test.html? pzdr! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwsze co zrobilam to sprawdzilam czy w plik1.php jest cos przypisywane do zmiennej i tak, wsjo jest jak nalezy.
co do drugiej czesci Twojego posta, zrobilam jak poradziles, czyli w plik1.php wyglada to mniej wiecej tak:
no i plik1.php wyswietla jak powinien, czyli wynikiem bedzie to co siedzi w $data-czyli 'cos' pobrane z 'cos' tak jak w zapytaniu. a gdy w plik2.php odwolam sie do plik1.php i probuje wyswietlic $_SESSION['data'] (lub tez probowalam $data) to otrzymuje takie cos: Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: in /var/www/htdocs/plik1.php on line 52 Warning: pg_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/htdocs/plik1.php on line 55 " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i nie wiem czemu..:/ mam jeszcze takie jedno male pytanie, mianowicie czemu include przekazuje mi cala strone? tzn. mamy plik1.php i plik2.php. i jak w plik2.php dam inculde("plik1.php") to on mi przepisuje cala strone plik1.php..wszystkie dane, tla etc.. a ja bym chciala np tylko z niektorych zmiennych z plik1.php korzystac.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jeszcze takie jedno male pytanie, mianowicie czemu include przekazuje mi cala strone? tzn. mamy plik1.php i plik2.php. i jak w plik2.php dam inculde("plik1.php") to on mi przepisuje cala strone plik1.php..wszystkie dane, tla etc.. a ja bym chciala np tylko z niektorych zmiennych z plik1.php korzystac.. Zaczne moze od tego - require oraz include sluza wlasnie do przekazywania calego pliku. Koniec, kropka. Natomiast do przerzucania miedzy stronami wartosci zmiennych sluzy metoda GET (w przypadku mieszania HTMLa z PHP), albo obsluga sesji (tak jak u Ciebie). Cytat pierwsze co zrobilam to sprawdzilam czy w plik1.php jest cos przypisywane do zmiennej i tak, wsjo jest jak nalezy. No i dobrze. Cytat a gdy w plik2.php odwolam sie do plik1.php i probuje wyswietlic $_SESSION['data'] (lub tez probowalam $data) w $_SESSION['data'] to 'data' to identyfikator, a nie zmienna. Przeczytaj to, co Ci napisalem wczesniej i juz powinnas zrozumiec. Do przekazywania danych miedzy plikami stosuje sie metode POST/GET (najczesciej jesli skrypt z jakiegos powodu odrzucil cookie) lub obsluge sesji. Ty wybralas sesje i uzywanie superglobalnej tablicy $_SESSION. W zwiazku z czym nie musisz dolaczac pliku do drugiego pliku - wszak przekazywana informacja znajduje sie juz w superglobalnej tablicy. Usun po prostu "include" z 2go pliku i powinno byc gites. Pamietaj rowniez, ze do supertablicy $_SESSION musi byc przypisana zmienna, a nie wskaznik do niej czy cokolwiek innego. Jesli nie to bedziem myslec dalej, bo wtedy oznacza to, ze cos szwankuje z przekazywaniem do $_SESSION (z bazy danych of corze). Miej rowniez pewnosc, ze masz wlaczone cookies. Ten post edytował chlebik 23.02.2007, 01:08:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 08:06 |