![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, stoje właśnie przed dylematem.
Stałem się dzisiaj posiadaczem legalnego Windows Server 2003 Eterprise. Mój domowy serverek stoi na SUSE i powstaje w mojej głowie dylemat czy wymieniać go na W2003. Wskazania za, to że w domu pojawi się 2 komp z windowsem, na którym moja żona będzie mogła sobie używać swoich programów jak Lex itp... Przeciwskazania.... tu proszę was o radę czy są takie aspekty przemawiające przeciwko Windzie. Ten post edytował Wykrywacz 14.02.2007, 09:11:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mówie przynajmniej o średnich przedsiębiorstwach z kadrami powyżej 25 sztuk.
Jakie pieniądze, wrzucasz użytkownika do grupy z ograniczonymi uprawnieniami, np. użytkownik podstawowy obcinasz tejże grupie uprawnienia na sieciowych do odczytu... ja nie widze jak on ma zrypać ten komputer. Sięć ograniczasz mu do intranetu, albo na wyjście przez proxy, blokujesz parę portów żeby gg nie odpalał. Wszystko to koszt 1 serwera. Jak na mój gust taniocha i nie sądze żeby user dał radę sobie z wywróceniem tego. Dla pewności można mu jeszcze zainstalować antywira. @sztosz w większości masz rację, ale a) M$ poprawki ma za free, (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) Jak zaznaczyłem jestem leniwy więc nie będe tracił czasu na naukę modyfikowania mojego os'a. Nie rozumiem o jakim ograniczaniu mówisz? O piractwie - chyba nie nie podejżewam ciebie, raczej o moje złe zrozumienie. Jak już wcześniej pisałem, nie interesuje mnie jakie firmy padną w trakcie wychodzenia visty, wedle tej miary IBM też tak naprawdę jest imperialistyczną świnią która wykańcza mniejszą konkurencję na wielu płaszczyznach, co jest normalne dla Kapitalizmu gdzie wygrywa lepszy. A to o czym pisze w artykule i jaką postawę w tym momencie prezentujesz to szeroko zakrojony komunizm przemysłowy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w większości masz rację, ale a) M$ poprawki ma za free[...]Nie rozumiem o jakim ograniczaniu mówisz? O piractwie - chyba nie nie podejżewam ciebie, raczej o moje złe zrozumienie. Nigdy nie będziesz miał pewności że poprawki M$ będą zawsze free, często też nie wiesz co dana poprawka poprawia i czy czegoś innego nie zepsuje. Nie masz tej prawdziwej wolności wyboru, lecisz prawie(!) w ciemno. Poza tym czy każda nowsza wersja windowsa* to nie jest jedna wielka poprawka? XP to podrasowany 2000, 2003 to XP z powyłączanym standardowo przyspieszeniem sprzętowym i powłączanymi innymi pierdółkami + Active Directory etc... (ale to można przy odrobinie dłubaniny zainstalować na XP, tak samo jak gierki na 2003). Vista... mogła być rewolucyjna, ale niestety zrezygnowano ze zbyt wielu rzeczy, poza tym stosunek możliwości do wymagań sprzętowych sprawia ogromny zawód. XP z WindowBlinds zostawia AeroGlass daleko w tyle, a zasobów takich nie potrzebuje. Plusy Visty to porządna obsługa pamięci przy wielu rdzeniach/procesorach. Minus jeden wielki, ogromna warstwa DRM która nie dość że bardzo obciąża zasoby (konieczność szyfrowania przekazu pomiędzy komponentami kompa) to jeszcze nawet np. na Radeonie X1900XT Vista mi nie odtworzy mi filmu w HD bo nieprawidłowo został na niej zaimplentowny HDCP a mój monitor ze złączem HDMI (HD-READY!) nie ma w ogóle HDCP. Tak więc mimo że posiadam super kartę i monitor to zamiast HD dostanę coś ala DVD bo Vista uważa, że nie potrafi zabezpieczyć filmu który kupiłem przed skopiowaniem, mimo że, mam ustawowo zagwarantowaną możliwość zrobienia kopi bezpieczeństwa. A moje płyty SACD? Nie posłucham ich poprzez mój kabel S/PDIF bo Vista uważa że nie jest to bezpieczne (bezpieczne dla firm fonograficznych kosztem mojej wygody i jakości muzyki). O takim ograniczeniu mówię. Przykłady wzięte z http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html Co zabawne, miałem dostęp do filmu w HD i napędu. Vista rzeczywiście nie pozwoliła mi się rozkoszować obrazem HD, może bo to zwykły kabel RGB do monitora CRT, może dlatego że sterowniki nie były uważane przez Vistę za bezpieczne? A z kolei tego samego materiału nie odtworzę na XP, bo XP nie potrafię zmusić aby dokodował Video kartą graficzną (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) a sam procesor nie daje rady. ______ Większości dystrybucji Linuxa z resztą też. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 04:47 |