![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką tabelę "osoby" a w niej "imiona":
Jan Jan Maria Maria Maria Rokita chcę policzyć rekordy żeby wynik na stronie wyświetlał się w formacie: Jan: 2 Maria: 3 Rokita: 1 Nie mam pojęcie jak za pomocą funkcji SELECT COUNT(*)imiona FROM osoby wycągnąć wszystkie te rekordy za jednym razem przy pomocy jednego skryptu. Nie wiem na pewno bo się uczę ale chyba to trzeba zrobić w jakiejś pętli. Byłbym wdzięczny za przykłady. Ps. Cały dzień już się z tym męczę. Please HELP! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Watexon Spoko wedlug Ciebie najlepszy sposob a wedlug mnie nie ma nic gorszego od tego przykladu. No ale mysle ze dojdziesz dlaczego.
@anita Jesli stosujesz UNION to musisz sobie oflagowac rekordy ktory jest imie a ktory nazwisko. czyli cos takiego:
Pole imie i nazwisko musza byc tego samego typu. A wyciaganie juz jest standardowe sprawdzasz wartosc w polu typ_rekordu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@anita Jesli stosujesz UNION to musisz sobie oflagowac rekordy ktory jest imie a ktory nazwisko.
Pole imie i nazwisko musza byc tego samego typu. A wyciaganie juz jest standardowe sprawdzasz wartosc w polu typ_rekordu. Do tego doszłam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) i o ile mogę wyświetlać jedno (bo drugie nie wychodzi) to jak zrobić wyświetlenie dwóch list, np.: Arek 4 Wojtek 2 Marcin 1 Agata 0 i niżej: Kowalski 4 Nowak 2 Jędrzejczak 1 Borowczyk 0 w poniższym kodzie mam jedną pętle, która wywołuje zapytanie i mam wyświetlone imiona oraz obok liczniki...
...jednak co mam zrobić, żeby ponownie zrobić pętle nie wywołując zapytania i wyświetlić nazwiska? Ten post edytował anita 11.02.2007, 17:25:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 17:17 |